Filmseminar

5.–6. november 2022.
Tema: Sørkoreansk film

filmseminar2019

Setter skeiv film på agendaen

Et helt semester med skeive filmer og årlige utsolgte visninger av Dirty Dancing. Drammen filmklubb har store planer.

De viser film både på KinoCity og Union scene i Drammen, og nå som pandemien er i ferd med å slippe taket, har de store planer. Praktikant i Filmklubbforbundet Ellen Sollie har besøkt Drammen filmklubb for å prate med styreleder Ronny Rype og styremedlemmer Øyvind Røgeberg Sørensen, Marit Stokkenes og Therese Måseidvåg.

Drammenfilmklubblogo3

Hva er bakgrunnen for logoen deres? Jeg ser mange nøytrale fjes, et glad fjes og en som ser på den glade.

– Vi ga ganske frie tøyler til grafisk designer. Det er en kinosal med ulike følelser en film kan vekke og de ser filmen sammen, sier Stokkenes.

– Jeg tror den glade er Thorkell (styremedlem Thorkell Ottarson), han ler av alt. Under Rocky Horror Picture Show lo han før vitsene!, sier Sørensen om den tidligere programsjefen som fortsatt kommer på filmvisninger.

Dette semesteret har dere skeiv film som tema for alle visningene. Hvorfor det?

– 2022 er skeivt kulturår. Det er altså 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Da synes vi det er hyggelig å delta i kulturlivet med et spennende og interessant program som engasjerer, vekker debatt og setter skeiv film på agendaen, sier Rype.

– Vi synes programmet belyser temaet godt, og vi har fått med interessante filmperler fra hele filmhistorien. Et godt eksempel på det er visningen av Kunsten å være syndig med dialogsamtale med filmens skuespiller Ahmed Umar. En film som setter skeiv film på dagsorden og belyser ulik problematikk knyttet til kulturelle utfordringer med homofili. Det var en samarbeidsvisning med Interkultur Drammen kommune og Buskerud Kunstsenter.

Andre filmer på programmet denne våren er Priscilla – Queen of the desert (1994) Stephan Elliot, Cruising (1980) William Friedkin, Pride (2014) Matthew Warchus og Blue is the warmest color (2013) Abdellatif Kechiche.

Hvordan bestemmer dere tema?

– Styret diskuterer filmer og tema. Noen forslag kommer fra medlemmene, andre fra oss. Forrige gang hadde vi ondskap som tema. Der var det masse gøy vi kunne vist. Det opprinnelige forslaget var Satan, sier Måseidvåg.

Er det noen filmer dere føler dere absolutt MÅ vise?

– Absolutt, sier Rype.

– Alle i styret har sine filmer de brenner for å vise. Det kan være alt fra eldre filmklassikere, kultfilm til moderne Arthaus-titler. Vi mener at bredde er viktig for å nå ut til et filminteressert publikum.

– Ja, vi har masse filmer å ta av – det er jo det som er problemet, sier Måseidvåg.

– Jeg vil jo bare ha Hollywood-filmer fra 30-tallet, sier Sørensen meget bestemt.

Dere arrangerer også filmbyttekvelder, hvordan startet det?

– Vi rydder til stadighet i egne samlinger. Og det er noen av medlemmene som har enormt mye film, sier Måseidvåg.

– Da en god venn av filmklubben flyttet utenlands begynte de å donere bort filmer fordi de ikke orket å ta med seg hele filmsamlingen. Så det utartet til å bli faste filmbyttekvelder. Slik oppfordrer vi til gjenbruk også.

Hvordan ser framtiden for Drammen filmklubb ut?

– Vi vil fortsette med filmquiz-kvelder, regissørmøter og foredrag om film. Og den årlige visningen av Dirty Dancing har blitt utsolgt fire år på rad. Der møter det alltid opp 330 hylende damer på 30+ og vi håper å fortsette tradisjonen for femte år på rad. Vi har store planer for fremtiden, legger Rype til.

– Nå ser det endelig lysere ut å drive filmklubb. Vi har snakket om skrekkfilmfestival. Vi er også veldig heldige og samarbeider med flere store kulturtilbydere i kommunen. Det er veldig stas å få sette vårt preg på kulturbildet i Drammen i tida som kommer

I tillegg til å være styreleder i Drammen filmklubb, er Ronny Rype styremedlem i Norsk filmklubbforbund.

(Hovedbilde: Styret i Drammen Filmklubb fra venstre til høyre: Øyvind Røgeberg Sørensen, Ronny Rype, Rune Tøndell, Therese Måseidvåg, Thorkell August Ottarson, Marit Stokkenes og Ole Anders Bakke.)