Innledning er å gi kjærlighet til filmen!

– Uansett hvor mye du vil si, vær entusiastisk! Det er det heteste tipset Martin Øsmundset fra Kulturmeglerne har å gi om å holde innledning til en film.

Noe av det som kjennetegner en filmklubbvisning er innledningen. Vi har snakket med Martin Øsmundset, kulturmegler og styremedlem i Filmklubbforbundet, om hva en innledning kan inneholde for å berike filmopplevelsen som venter. Han lærte mye om betydningen av å sette film i kontekst da han var kinosjef i Ås kinoteater.

Filmopplevelsen starter med det som skjer før filmen, enten det er en i styret eller regissøren av filmen som snakker. Å holde innledning kan virke skummelt, men Øsmundset beroliger:

– Å holde innledning er en treningssak. Det er helt naturlig å være nervøs når du skal snakke foran en forsamling, men forhåpentligvis blir du litt mindre nervøs for hver gang du gjør det.

Innholdet i en innledning kan være alt fra å ønske velkommen til filmklubben og ønske god film, til en lengre tale

– Skal du først holde en innledning som handler om filmen dere skal vise, er det fint om den inviterer til refleksjon, og tilfører filmopplevelsen verdi. Det å be publikum legge merke til særpreg eller visuelle motiver, som for eksempel bruk av trapper og stiger, som jeg snakket om i en innledning til Hidden Figures, kan berike hvordan du ser filmen. Det er viktig å ikke avsløre for mye av handlingen i filmen som vises.

Ikke gjør narr av Stallone!

Om en i klubben har et spesielt forhold til filmen som skal vises og vil snakke om den, er det også noe som kan annonseres i forkant, og selv en actionfilm med Sylvester Stallone kan du si mye interessant om. Øsmundset poengterer hvor lett det kan være å få tak i regissør eller noen som har medvirket i filmen til å komme og fortelle om den.

– Send en e-post! Det verste du kan få er nei. Da jeg var kinosjef i Ås var det overraskende enkelt å få besøk, men det skal ikke stikkes under en stol at det hjelper å være lokalisert i nærheten av Oslo. Øsmundset fikk blant annet besøk av Margreth Olin til en visning av Barndom, og Erik Poppe da han viste dokumentaren om Per Fugelli.

Regissørbesøk kvalifiserer til arrangementsstøtte fra Filmklubbforbundet, så med litt planlegging er det gjennomførbart for de fleste. Ta kontakt med oss i sekretariatet om det er noe du lurer på!

Foto portrettbilde Martin Øsmundset: Peder Ebbesen.
Foto fra Ås kinoteater: Privat.