fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Magiske mangfold!

Magiske mangfold!

På Folken i Stavanger opprettholder Magiske lanterner visning av film i den gamle kinoen, og sørger for bred representasjon både på lerretet og blant medlemmene.

Magiske lanterner filmklubb i Stavanger utmerker seg med stort mangfold på både filmfronten og i styret. Vi har snakket med styreleder Luca Rossi for å få mer innsikt i hvordan de opprettholder en raus og inkluderende filmklubb.

Dere har hatt en støttevisning for Ukraina, hvordan gikk det?

– Vi viste Atlantis, og det gikk veldig bra. Folk ble emosjonelle. Det kom 25 personer og vi fikk donert 4568 kroner til Ukraina.

 

Atlantis i Stavanger
Bilde fra Magiske lanterner/ Stavanger filmklubbs solidaritetsvisnig av Atlantis

 

Hva gjorde dere for å få til at alle styremedlemmene deres er fra forskjellige land?

– Det var helt tilfeldig. Det startet med to personer: Meg og Susanne i 2017. Deretter kom vennene våre og deres venner osv. Vi har tidligere hatt frivillige fra Russland, Guatemala, Syria, Bosnia, Italia og Portugal – vi representerer hele verden! Det er visst lettere å komme til oss siden vi er en filmklubb drevet av internasjonale migranter. Jeg regner med at vårt internasjonale mangfold har gitt oss det publikummet vi har, men det er også slik Stavanger er: Ikke mange utvekslingsstudenter, men mange internasjonale arbeidere.

Hvordan opprettholder dere mangfold blant medlemmene?

– Vi viser engelsktalende filmer med norske undertekster og utenlandske filmer med engelske tekster. Så langt er det ingen som har klaget. De få gangene vi har hatt ikke-engelsktalende filmer med norske tekster har vi mistet medlemmer som ikke snakker norsk. Vi har stort mangfold, men vi sliter faktisk med å finne nordmenn. Vi vil gjerne ha noen fra lokalbefolkningen som kan hjelpe oss med media og promotering. Vi har prøvd uten hell så vi ga litt opp. Jeg vet ikke om vi ser skumle ut siden vi er en gjeng innvandrere som snakker engelsk, men vi er snille altså!

Kan du fortelle litt om arbeidet dere gjør for å få til mangfold i programmeringen?

– Vi kjører bare to filmer fra USA/Storbritannia per semester selv om de er de mest populære. Deretter spør jeg de andre styremedlemmene om de kan velge 3–5 filmer de vil se. Siden alle er utenlandske, får jeg alltid forskjellige forslag. Jeg prøver å få til et program som er så variert som mulig og representerer film, språk og kultur fra forskjellige steder. Hele verden er representert, men jeg sliter litt med å finne filmer fra Afrika – utenom Egypt.

Har dere noen minneverdige øyeblikk fra filmvisninger?

– Jeg tror våre favorittøyeblikk er når vi får gode tilbakemeldinger fra medlemmene. Det er alltid en fryd når vi viser internasjonale filmer og publikum forteller oss at de aldri har sett en film fra det landet før. Jeg husker en ung kinesisk jente som sa hun aldri hadde sett en Charlie Chaplin-film før, men elsket det. Mange er også veldig takknemlige for å kunne se filmer fra sitt eget hjemland.

Ønsker du å jobbe som frivillig hos Magiske Lanterner? Les mer her!

Hovedbilde: Styret i Magiske lanterner. Bakerst fra venstre til høyre: Aleksandra Wiercinska, Mario Freitas, Covadonga Toro og Per-Christian Stenberg. Foran fra v. til h: Luca Rossi og Johan Ropars