Filmseminar

5.–6. november 2022.
Tema: Sørkoreansk film

the host til seminar

Å starte filmklubb under en pandemi

Weird and Wonderful Cinema er en av de nyeste filmklubbene og skiller seg ut med sine obskure filmvisninger og nisjetema. Vi har tatt en prat med de for å lære mer om hvordan det var å starte en filmklubb under en pandemi.

Thomas Simonsen Balmbra, Ole Petter Arneberg og Danne Feng forteller:

Hva fikk dere til å lage denne filmklubben?

– Thomas har pleid å ha filmvisninger med venner i mange år; ofte rare og intense filmer som leder til interessante diskusjoner. Ut av dette startet han podcasten Unpleasant Movies hvor vi snakker om ubehagelige, men fascinerende filmer! Da Kroloftet flyttet til nye lokaler på Etterstad meldte de interesse for å starte en offisiell filmklubb og lurte på om vi ville være med. Vi hadde lenge hatt lyst å ha en diskusjonsgruppe rundt surrealistiske og absurde filmer, og det syntes de var en god idé for en filmklubb.

weird and wonderful
Illustrasjon til Svankmajers «Nytelsens Indre Sirkel» (Thomas Simonsen Balmbra).

Hvordan finner dere filmer å vise?

– Vi prøver å plukke filmer som har et spennende visuelt språk med oppsiktsvekkende temaer. De skal jo være ganske rare da. Kanskje vanskelige å definere sjangermessig, og gjerne noenlunde obskure. Håpet vårt er at folk kommer og ser filmer som de kanskje ikke har hørt om før, og vekker oppriktig nysgjerrighet om film.

Innad i styret har vi en diskusjon om hva vi vil vise eller utforske, og så blir det jo gjerne litt frem og tilbake om hva som går an i forhold til rettigheter og priser. Her har NFK vært veldig hjelpsomme, så hjertelig takk for det! Da vi begynte i høst hadde vi en rekke filmskapere vi ville presentere, som Guy Maddin og Jan Svankmajer. Til neste høst ønsker vi å vise enda flere kvinnelige regissører, og muligens mer film utenom de mest kjente filmnasjonene.

Fortell litt om hvordan det var å starte en filmklubb under corona

– Da vi begynte i fjor høst var det fortsatt en del restriksjoner, men det gikk helt fint å ha visninger på kaféen til Kruttverket der vi holder til. Lokalet er jo ikke veldig stort, og det var et par ganger vi vurderte om vi måtte annonsere en offisiell begrensning for antall besøkende ettersom det kom flere enn forventet. På den positive siden tror jeg mange ønsket å komme seg ut av huset etter alle nedstengningene, og det virker som et bredere kulturtilbud på Etterstad har vært etterlengtet.

Hva har vært deres favoritt filmvisning?

– Vi koste oss veldig med Wittgenstein av Derek Jarman. Delvis fordi det var en flott film vi ikke hadde sett fra før, men også fordi det ble en veldig spennende diskusjon etterpå om film, språk og filosofi.

Har dere en morsom fortelling fra filmklubben?

– Da vi begynte tenkte vi muligens ikke nok over at det kom til å bli voldsomt mye lys i lokalet da vi gikk nærmere sommertid, som mer eller mindre ville gjøre det umulig å ha visninger. Yikes! Litt godt gammeldags dugnadsarbeid fikk riktignok noen presenninger, holdt fast av universalklemmer for at de ikke skal blåse bort, over takvinduene. Om det blir en midlertidig eller permanent løsning får vi se på, men det funker!

Å lage en filmklubb er så lett at man kan gjøre det under en pandemi. Les mer her om du ønsker å lage en filmklubb!

Hovedbilde: Wittgenstein (Jarman,1993) i Weird and Wonderful Cinemas visningslokale med klubbens logo, laget av Birgit Hove.