Filmseminar

5.–6. november 2022.
Tema: Sørkoreansk film

filmseminar2019

Hvorfor er religion så ekstrem på film?

Vi sier ofte at filmens styrke ligger i å skildre mennesker av kjøtt og blod. Men hvordan ser det ut når filmen skal skildre noe mer åndelig, som religiøsitet? I nyeste nummer av Z spør Cato Fossum om det er i selve filmspråket vi må lete.

Alle filmklubber får bladet tilsendt, så sjekk postkassa, eller bestill ditt eget.

– Det er så mye vi kunne skrevet om i et Z-nummer om film og religiøsitet, skriver temaredaktør Cato Fossum i lederen sin. Bergmans prester, Bressons djevler, jihad eller The Young Pope. Men i stedet for det opplagte, har Fossum fått med seg filmfolk og religionsvitere for å lete etter religiøsitet i film på andre måter.

Palita Chunsaengchan skriver om Apichatpong Weerasethakuls Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv. Chunsaengchan ser nærmere på denne gullpalmevinnende filmen og drøfter hvordan filmen tar opp forfølgelsen av kommunister i Thailand, som til dels har vært motivert gjennom tanken om reinkarnasjon: Drep en kommunist, og bli belønnet i ditt neste liv.

Amna Mahmood ser nærmere på to dokumentarer om kvinnelige reformister av islam, og hvordan de bidrar til å utvide våre forestillinger om muslimsk religiøsitet.

Kunstner Nicolas Siepens artikkel handler om Les maîtres fous, filmskaperen Jean Rouchs film om et religiøst-politisk opprør mot britisk kolonistyre i Ghana på 1950-tallet. Også Cato Christensens tekst om samisk religiøsitet på film er historisk anlagt, fra Markens grøde til Sameblod. Temaredaktør Cato Fossum skriver om det religiøse og det sekulære i tre norske spillefilmer. Og «Grittualer» er resultat av en dialog mellom temaredaktøren og filmskaper Itonje Søimer Guttormsen om ritualer foran og bak kamera i filmen om Gritt, en virkelig kompleks religiøs skikkelse.

Kjøp nummeret

Alle filmklubber får bladet tilsendt. (Savner dere nummeret? Hør med atle (at) filmklubb.no)

Vil du ha ditt eget? Kjøp det eller abonner hos Tekstallmenningen, eller skaff det hos Tronsmo bok, Bislet bok, Norli Litteraturhuset eller Frogner kino i Oslo, på Joker Spilde eller på Litteraturhuset i Bergen.

Filmer i filmklubbene

Har dere lyst til å vise noen av filmene som nevnes i nummeret? Her er et knippe. Se flere filmer i katalogen vår, og husk at dere kan spørre oss om rettigheter til alle mulige filmer, så hjelper vi til.

Thelma (2017) Joachim Trier
Disco (2019) Jorunn Myklebust Syversen
Håp (2019) Maria Sødahl
Gritt (2021) Itonje Søimer Guttormsen
Sameblod (2016) Amanda Kernell.

Grittualer Z 2 22