Fem dager med film – og kanskje spøkelser

– Hver gang jeg ser en film nå, tenker jeg «oi, det der må ha tatt skikkelig lang tid», sier Emilie Liu Heen (13). I sommer dro hun og Tima Elise (12) til Danmark for å lære å lage film.

– I begynnelsen var det litt vanskelig å finne riktig kameravinkel. Og riktig sted for å filme, forteller Tima Elise.

I sommer ble Nordisk filmcamp arrangert av Filmklubbforbundets danske søsterorganisasjon DaBuf. De samlet barn i alderen 12 til 15 år fra Norge, Sverige, Grønland og Danmark, og inviterte dem til øya Møn, utenfor København.

Her, på en nedlagt skole, som nå drives som overnattingssted og teater, fikk barna bryne seg på å lage film sammen – over fem intense dager.

Fra Norge dro Tima Elise (12) og Emilie (13), begge fra Oslo, og begge medlemmer av Voksenfri på Vega scene.

Under filminnspilling på Nordisk filmcamp. Emilie i midten. Foto: Xiaohe Heen.

Å få det til å klaffe

Totalt 21 barn var med for å lage kortfilm, med ordentlig utstyr, proffe instruktører, og blant annet med besøk av en stuntperson som fortalte om hvordan de jobber.

– Han viste oss hvordan slag på film virker ekte, men ikke er det, og hvordan man filmer en slåsskamp, forteller Emilie.

Da de selv skulle gå i gang med å lage film, fikk de også god språktrening.

– Vi snakket litt på engelsk, og litt på vårt eget språk. Jeg skjønner mye mer dansk og svensk nå enn før jeg dro, sier Tima.

Barna ble delt inn i tre grupper som lagde hver sin film. De lagde historien sammen, og fordelte oppgaver som lyd, regi og skuespill. Så samarbeidet de til slutt om klippeprosessen. Både Tima og Emilie trekker frem klipping som en særlig morsom del av arbeidet.

– Også var det gøy å filme – lære hvordan kamera fungerer, og hvordan man kan få til de forskjellige vinklene, sier Tima.

Sommerens erfaringer setter også farge på hvordan de ser film i ettertid.

– Hver gang jeg ser en film nå, tenker jeg «oi, det der må ha tatt skikkelig lang tid», ler Emilie.

Emilie, Tima og mødrene deres i Danmark.

Det spøker i Danmark

Da filmene var ferdige ble det premierevisning på Biografen på Møn, i en ordentlig kinosal. Å vise filmene sine og høre at publikum levde seg inn og lo på de riktige stedene, gjorde opplevelsen enda rikere, forteller jentene.

De trekker frem fin natur og god mat som høydepunkter fra filmcampen. I tillegg hadde stedet en stemningen som gjorde det ekstra cinematisk.

– Den første dagen vi kom, så vi en katt. Så vi gikk bort for å klappe den. Men i det samme kom det en høy bankelyd fra kjellervinduet. Vi trodde vi var alene akkurat der, men bankingen fortsatte. Og katten ville helt tydelig inn det vinduet. Senere spurte vi de voksne, og de sa at det ikke var noen i det bygget, forteller Emilie.

– Og så var det gyngestolen! skyter Tima inn.

Hun forteller fornøyd at hun klarte å lure noen til å tro at stolen kunne begynne å bevege seg av seg selv.

Emilie var med på å lage kortfilmen Qivittoq, mens Tima var med på Game Over. Den tredje filmen de lagde på sommerens filmcamp er The Bet. Du kan også se den sjarmerene blooper-reelen fra innspillngene deres.

Ferie mellom innspillingsslagene

Med vegetarisk mat (og innslag av hvalkjøtt fra den grønlandske delegasjonen), bading og tur til ikoniske Møns klimt, forteller jentene at de også har rukket å ta det med ro underveis.

– Det var litt ferie også, vi fikk veldig god mat, og kunne låne sykler og dra på turer. Og vi kjøpte med oss masse dansk sjokoladepålegg hjem igjen.

Nordisk filmcamp ble dekket av både danske TV2Øst både på tv (fra ca. 9:45)  og på nettsiden. I tillegg skrev avisen Sjællandske om campen.

Norsk filmklubbforbund takker DaBuf for at vi fikk sende deltagere fra Norge, vi takker både arrangørene, filminstruktørene og de lokale hjelperne som lagde et uforglemmelig opphold for Emilie, Tima og mødrene deres.

Foto: Xiaohe Heen.

Emilie og Tima ved Møns klimt Emilie på lyd Klar for bio Teater Møn i Danmark Teater Møn I skogen