Jakob Rørvik om multivers, filmklubber og tiden

– Jeg elsker å nerde om film, sier kinoaktuelle Jakob Rørvik. Den uformelle kortfilm-trilogien han har laget om tid er nå tilgjengelig for å vise i filmklubbene. Rørvik blir gjerne med på regissørbesøk.

Vi møter Rørvik på utekafeen på Deichman Bjørvika den første høstdagen, men det er ennå sol og varmt. Han er midt i lanseringen av sin første langfilm, Thomas mot Thomas, og skriver på en tv-serie som går i opptak i starten av 2023.

Tiden i loop

Han har laget en rekke kortfilmer, og i flere av dem har han oppdaget et mønster: Det handler ofte om tid. I den første, My Friend Kills Time, handler det om å slå ihjel tid for å flykte fra seg selv, I Ingenting tar noensinne slutt går tiden i et dysfunksjonelt forhold nærmest i loop og i Apocalypse Norway er frykten at  tiden selv skal opphøre.

“Disse tre filmene er laget over en periode på 10 år. Men de har aldri vært vist samlet, før nå. De er veldig forskjellige i stemninger og stil, men jeg tror de kan belyse hverandre tematisk på en forhåpentligvis interessant måte. Og for den siste av dem, Apocalypse Norway, så ble den sluppet online under pandemien og har ikke vært vist på kino før.»

Regi-besøk i filmklubben?

Rørvik vil veldig gjerne besøke filmklubber for å vise filmene sine. Én mulighet er altså denne uformelle trilogien. Men han er også åpen for å vise kortfilmen Ingenting tar noensinne slutt sammen med spillefilmen Thomas mot Thomas, så her er det mulighet for en snikpremiere. Disse to filmene har det til felles at Arthur Berning spiller hovedrollen. Jakob liker å treffe publikum og få til en dialog.

– Jeg elsker å nerde om film, og er fan av filmquiz, utbryter han.

Han er altså kinoaktuell med spillefilmen Thomas mot Thomas (en sensasjonell teori og det ubetydelige livet i multiverset) i oktober. Her møter vi Arthur Berning i rollen som kvantefysiker Thomas. Etter hvert som Thomas tar valg her i livet, blir det også flere Thomaser – en for hvert valg han kunne tatt. Thomasene forsøker å komme til bunns i et av universets store gåter: kan han bevise at multiversene eksisterer? Men de mange Arthur Berningene blir ikke alltid enige om hvilke valg som er riktige å ta her i livet.

Når Rørvik jobber med film er location viktig for ham. I de tre kortfilmene hans foregår all handling innenfor veldig begrensede univers, og han og fotografen bruker lang tid på å forberede bildene før opptak.

– I huset hvor vi tok opp Apocalypse Norway kom fotograf Andreas Bjørseth og jeg flere dager før skuespillerne for å bli mest mulig kjent med stedet og planlegge bildene.

Kortfilmer for kinosalen

My Friend Kills Time fra 2011 er dokumentarisk fiksjon hvor Rørvik følger en venn som levde frivillig isolert fra storsamfunnet.

– Jeg møtte han da jeg studerte i London. Etter en periode i byen ønsket han å trekke seg vekk for å ha fullt fokus på egne prosjekter. Jeg fikk følge han i noen dager på stedet hvor han hadde isolert seg. Det er ikke en en dokumentar, men vi startet likevel med noe ekte. Nå er kompisen min på alle vis tilbake i samfunnet igjen, forteller Rørvik.

Ingenting tar noensinne slutt følger et par gjennom tre nyttårsaftener hvor de prøver å avklare forholdet sitt. Her spiller også Arthur Berning, som spiller hovedrollen i Thomas mot Thomas.

– Møtet med Arthur ga meg lyst til å lage en kortfilm som lener seg mer på dialog og skuespill, sier Rørvik, og forteller at handlingen er en måte å balansere humor mot det eksistensielle i tilværelsen.

Apocalypse Norway ble laget før pandemien, og handler om en ung, bemidlet vennegjeng på sommerferie i et luksuriøst hus ved kysten når et virus bryter ut.

– Den ble lansert rett på nett grunnet covid-19, og den traff også en nerve siden den handler om et virusutbrudd, forteller Rørvik.

Han har turnert med filmen for Den kulturelle skolesekken. Lydbildet til filmen, med Andre Brattens “løse” og stemningsfulle musikk i konstellasjon med Christian Schaannings lyddesign gjør den ekstra attraktiv å sette opp i en kinosal. mener han.

My Friend Kills Time – 10 min.
Ingenting tar noensinne slutt – 25 min
Apocalypse Norway – 20 min.

Ønsker din filmklubb å få besøk av Jakob Rørvik? Regissørbesøk kvalifiserer til arrangementsstøtte som du kan lese mer om her. Kontakt atle(at)filmklubb.no om det er noe du lurer på.

Filmene er tilgjengelige på DCP og som HD-fil. Om filmklubben trenger et annet format, ta kontakt med Filmklubbforbundet.

Lørdag 8. oktober vises de 3 kortfilmene samlet etterfulgt av en q & a med Jakob Rørvik på Vega scene

Foto: Daniel Paida Larsen