Jean-Luc Godards filmarv til klubbene

Nok en filmlegende har gått ut av tiden. Denne uken døde Jean-Luc Godard, 91 år gammel. Vi hedrer ham med å løfte frem filmer som kan vises i filmklubbene.

Fransk-sveitsiske Godard er utvilsomt den filmregissøren som har hatt størst betydning for moderne filmkunst. Han har hatt en lang filmkarriere, som har endret seg drastisk flere ganger, og han sluttet aldri å overraske eller utfordre.

I anledning hans bortgang løfter vi frem noen av filmene hans som kan vises i filmklubbene. Dette er filmer hvor vi har oversikt over rettighetene, og vi kan låne ut bluray og noen andre formater. Se liste over filmene nederst i saken.

Ønsker dere å vise andre Godard-titler? Ta kontakt med oss, så hjelper vi til med å finne rettighetshavere.

Godards siste åndedrag

Godards debutfilm Til siste åndedrag fra 1960 hører til de aller fremste klassikerne i filmens historie, og den har på mange måter blitt selve symbolet på den franske nye bølgen.

Med håndholdt kamera, og innspilt på location i Paris og Marseille, representerte Til siste åndedrag noe helt nytt innenfor spillefilm, som hittil hovedsaklig var innspilt i studioer og med store kameraer. Filmen var en hyllest til Hollywood med smågangsteren Michel, spilt av Jean Paul Belmondo, som sjarmerer damene i senk og stjeler amerikanske biler.

Fra Pierrot Le Fou (1965) Jean-Luc Godard.

Filmer å vise

Til siste åndedrag (1959) Originaltittel: A Bout de souffle. Med Jean Paul Belmondo og Jean Seberg i de ikoniske rollene som Michel og Patricia.

En kvinne er en kvinne (1961) Fransk tittel: Une femme est une femme. Musikal-komedie med Anna Karina i hovedrollen. Priskategori: Tamasa.

Le Mépris (1963) Norsk tittel: Skapt for kjærlighet. Med Birgitte Bardot som Camille, som følger sin manusforfatter-ektemann når han skal være med på filmatiseringen av Odyssen. Full av herlig forakt for filmbransjen.

Å leve sitt eget liv (1962) Fransk tittel: Vivre sa vie. Anna Karina i rollen som Nana som forlater mann og barn for å bli skuespiller. Det går bare sånn passe.

Pierrot le Fou (1965) Fargerik krimkomedie der Jean-Paul Belmondo er på rømmen med Anna Karina.

Alphaville (1965) Dystopisk science fiction-thriller om den amerikanske privatdetektiven Lemmy Caution, som ankommer Alphaville, en futuristisk by på en annen planet.

Sympathy for the Devil (1968) Godards første engelskspråklige film, om Amerika på slutten av 60-tallet.

Lære mer om film?

Til siste åndedrag er fremdeles en film som inspirerer filmskapere over hele verden. Les mer om filmen og Godard i Gunnar Iversens bok «Til siste åndedrag og den franske nye bølgen», som er utgitt av Filmklubbforbundet. (Lenken tar deg til nettbutikken til Tekstallmenningen, som selger blad og tidsskrift for oss).

Om dere ser etter noen som kan holde innledning eller foredrag til filmen, kan vi tipse om Filmklubbforbundets egen Atle Hunnes Isaksen.

Lyst til å vise film, eller vite mer? Ta kontakt med vikarierende filmsjef kenneth (at) filmklubb.no.