Vis iransk film!

Mens unge iranere ofrer livet for grunnleggende menneskerettigheter og etablerte iranske filmskapere sitter bak lås og slå, oppfordrer vi filmklubbene til å vise støtte ved å gjøre noe av det vi kan best: Videreformidle deres historier.

Til tross for arbeidsforbud og husarrest, lager iranske filmskapere mesterlige filmer som smugles ut av landet og vises på de største filmfestivalene. De balanserer på knivseggen når de lager konfronterende film i et land der ytringsfriheten undertrykkes av myndighetene, og senest i sommer havnet flere av dem i varetekt (igjen) for å angivelig ha undergravet den iranske stat. Blant disse er filmprofilene Jafar Panahi, dømt til 6 års fengsel, Mohammad Rasoulof som venter på sin dom, samt dokumentarfilmskaperen Firouzeh Khosrovani. Nedenfor har vi samlet en rekke filmforslag til dere, som inkluderer titler av disse og andre iranske regissører.

Flere av filmene har vi ikke visningskopier og rettigheter til ennå. Send en mail til kenneth@filmklubb.no, så skal vi hjelpe til med å bestille og skaffe dette.

Eplet (Makhmalbaf, 1998) – Makhmalbafs debutfilm, om to 11 år gamle søstre som ha levd hele sitt liv i fangenskap. Tilgjengelig som fil og DCP og kan vises for €300.

Radiograph of a family (Khosrovani, 2020) – Irans kamp mellom sekularisme og den islamske ideologien belyses i denne dokumentaren som tar utgangspunkt i kjærlighetshistorien mellom Khosrovanis foreldre. Kontakt NFK for hjelp til bestilling.

3 kvinner (Panahi, 2018) – 3 kvinner, 3 skuespillere, 3 generasjoner – Jafar Panahi viser prisen iranske kunstnere, særlig kvinner, må betale for å følge sine drømmer. Priskategori: arthaus. Tilgjengelig på DCP og DVD.

Kvinner uten menn (Neshat, 2009) Shirin Neshat er en betydelig Iransk samtidskunstner. Debutfilmen hennes er satt til 1953, og forteller historien om fire kvinner fra ulike deler av det iranske samfunnet som bringes sammen, mens politisk og sosial uro danner bakteppet. Internasjonal import, kontakt NFK for bestilling.

Sirkelen (Panahi, 2000) – Gulløvevinneren fra 2000 er et mektig drama om undertrykkelse av kvinner i Iran, der vi i løpet av et døgn blir vi kjent med en håndfull kvinner som alle har kommet på kant med «loven». Tilgjengelig på 35mm. Internasjonal import, kontakt NFK for bestilling.

Yalda, A Night For Forgiveness (Bakhshi, 2019) – fiksjonsfilm om en ung kvinne dømt til døden for mordet på sin eldre ektemann som konfronteres på live-TV med offerets datter, som har makten til å benåde henne. Historien er inspirert av et faktisk program på iransk TV. Tilgjengelig på DCP og kan bestilles for €300.

Vi har også ferske Veien videre i katalogen – debutfilmen til veteran Jafar Panahis sønn, Panah Panahi. Filmen som premierte i Cannes 2021 er tilgjengelig på DCP fra arthaus og forteller en alvorlig, bittersøt historie om en familie på biltur på landeveien ut av Teheran.

Bilde fra Kvinner uten menn (Neshat, 2009).