fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

«Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv»

«Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv»

En ny dokumentar om Petter Vennerød er kinoaktuell, og nå finnes flere av Wam og Vennerøds filmer i restaurerte versjoner. Er tiden endelig inne for gi norsk filmhistories største rebeller plassen de fortjener? 

Duoen Svend Wam (1946–2017) og Petter Vennerød (1948–2021) er noen av de mest produktive filmskaperne vi har i norsk filmhistorie. Sammen produserte de hele 14 filmer over 22 år. Kritikerne var ikke alltid like nådige med filmene deres, og mytologien rundt begrepet «Wam og Vennerød» har nesten overskygget filmene i seg selv.

Filmer som Lasse & Geir (1976) og Adjø Solidaritet (1985) har vært gjengangere i filmklubbene gjennom årene, men nå blir det enklere å vise både disse filmene og andre, og selv se hvordan filmene har holdt seg.

Norsk filmdistribusjon har restaurert og digitalisert en rekke av W&V-filmene. Lasse og Geir kom også nylig ut på Bluray. Norsk filmdistribusjon jobber dessuten med å tilgjengeliggjøre andre filmer fra norsk filmhistorie, og gjøre det enklere å vise dem både på kino og i filmklubb. Filmklubber kan kikke på katalogen deres her. (Når vi i Filmklubbforbundet får den nye nettsiden vår på plass, vil vi også legge mange av disse titlene i vår katalog.)

Vennerøds siste film

En mulig inngang til Wam & Vennerød sine filmer, er Den Siste Filmen, som har kinopremiere 24. februar. Filmen gir et innblikk i filmene duoen lagde, tiden de kom i, og hvordan filmene ble tatt i mot av kritikere og publikum.

Filmen er også historien om Petter Vennerøds siste år, der han må leve med sykdommen atypisk parkinson samtidig som han ønsker å få laget en siste film. Filmen ble sluttført av hans kone Karianne Førland Vennerød, og hennes med-regissør Olaug Spissøy Kyvik.

Karianne Førland Vennerød og Petter Vennerød. Fra Den siste filmen. Foto: Norsk filmdistribusjon.
Karianne Førland Vennerød og Petter Vennerød. Fra Den siste filmen. Foto: Norsk filmdistribusjon.

Om restaureringen

Norsk filmdistribusjon skriver i en pressemelding om sitt arbeid med å restaurere filmene til W&V:

«Vi har restaurert flere av de sentrale Wam & Vennerød-filmene i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, og ønsker å tilby disse til kinoene. De mest populære W&V-filmene ble sett av 200 000–300 000 på kino. Gjennom arbeidet med Den siste filmen har vi opplevd at den ofte gir det eldre publikummet lyst til å se W&V-filmene på nytt. Samtidig blir mange yngre nysgjerrige på filmskaperduoen, og ønsker å se noen av de sentrale filmene i stort format – på kino. W&V lagde i alt 14 filmer. Vi lager DCP av fem av de nyrestaurerte filmene.

  • Lasse & Geir (1976) har blitt en kultfilm som representerte noe helt nytt i norsk film i 1976, året før pønken, med to rappkjefta tenåringsgutter i hovedrollene. Ble sett av nesten 130 000 på kino.
  • Åpen framtid (1983) med Thomas Robsahm i hovedrollen som egenrådig tenåring. Første filmen i trilogien «Sangen om den knuste drømmen», W&V’s oppgjør med 68-generasjonen.
  • Drømmeslottet (1986). Tre par med til sammen fem barn flytter sammen. W&V utforsker samme tema som Lukas Moodysson i Tilsammans (2000) og Thomas Vinterberg i Kollektivet (2016). Jørn Hoel fikk en kjempehit med «Har en drøm» som ble spesialbestilt til filmen.
  • Adjø solidaritet (1985). Tredje film i trilogien «Sangen om den knuste drømmen», oppgjøret med 68-generasjonen, og regnes som W&V’s hovedverk. Filmen ble anerkjent av både kritikere og publikum. Sett av over 120 000 på kino. Filmen ble solgt til distribusjon i USA, noe som var uvanlig for norske filmer på den tiden.
  • Bryllupsfesten (1989). W&V kalte filmen en «Familieforviklingskriminalkomedie» og byr på en ellevill fest, skuespillerne slår seg fullstendig løs. En feelgood-favoritt blant mange som følger grupper med gamle klassikere på Facebook. Ble sett av over 300 000 på kino.

Hva har dere lyst til å vise?

Om din filmklubb ønsker å vise disse filmene, eller noe annet av Wam og Vennerød: ta kontakt, så ser vi hva som er mulig å få til: nfk (at) filmklubb.no.

Her er alle de fjorten filmene som duoen lagde sammen.

Lasse & Geir (1976) (Regi: Wam)
Det tause flertall (1977) (Regi: Wam)
Hvem har bestemt..!? (1978) (Regi: Vennerød)
Svartere enn Natten (1979) (Regi: Wam)
Liv og død (1980) (Regi: Wam og Vennerød)
Julia Julia (1981) (Regi: Wam og Vennerød)
Leve sitt liv (1982) (Regi: Wam og Vennerød)
Åpen framtid (1983) (Regi: Wam)
Adjø solidaritet (1985) (Regi: Wam og Vennerød)
Drømmeslottet (1986) (Regi: Wam og Vennerød)
Hotel St. Pauli (1988) (Regi: Wam og Vennerød)
Bryllupsfesten (1989) (Regi: Wam og Vennerød)
Lakki (1992) (Regi: Wam)
Sebastian (1995) (Regi: Wam)

Adjø solidaritet. Foto: Norsk filmdistribusjon.
Adjø solidaritet. Foto: Norsk filmdistribusjon.