fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Årets filmklubb: Magiske Lanterner Stavanger Filmklubb

Årets filmklubb: Magiske Lanterner Stavanger Filmklubb

Hjemmelaget popcorn og et vell av nasjonaliteter: «Can it get more ‘koselig’?!»

De har vist krigsdokumentar, samlet inn penger for Ukraina, og arrangert mini-Star Wars-festival. Når det kommer til både filmer, styremedlemmer og publikum, er årets filmklubb-vinner Magiske Lanterner Stavanger filmklubb kanskje landets mest mangfoldige filmklubb.

Styremedlemmene deres kommer alle fra ulike land, og medlemmene som kommer for å se film, kommer fra blant annet Norge, Colombia, Bosnia, Tyskland og Syria. I løpet av 2022 viste de filmer fra elleve ulike land, blant annet Sør-Korea, Sør-Afrika, Østerrike og Saudi Arabia.

Filmklubben startet opp i 2017, og de viser film på Folken i Stavanger. De må rigge lokalet til visning hver gang, og viser ekte filmklubb-ånd ved å lempe på plass bord og stoler og dekorere lokalet med puter.

Pamela Leon og Johan Ropars var til stede i Bergen under for å motta prisen, under Norsk filmklubbforbund sin landsmøtehelg Filmklubbdagene Bergsem.

Prisvinneren får et flott diplom laget av Exil design, i tillegg til 10 000 kroner til klubbkassa. Jury for prisen er styret i Norsk filmklubbforbund.

Med en så internasjonal klubb, kan ikke juryens begrunnelse være noe dårligere, så her kommer juryens begrunnelse både på norsk og engelsk.

Juryens begrunnelse

«Mange filmklubber ønsker å lage et fellesskap for næmiljøet som er åpent, innbydende og mangfoldig. Årets filmklubb gjør dette i imponerende mengder.

Denne filmklubben holder til en by med et internasjonalt miljø. Dette ser vi i alt de gjør. Filmprogrammet deres strekker seg over land som Norge, Sør-Korea, Sør-Afrika, Østerrike og Saudi Arabia. Filmene fordeler seg også godt over forskjellige tiår, temaer og sjangere.

De har vist krigsdokumentar, hatt stumfilmkonsert, og samlet inn penger til folk i Ukriana. De har til og med arrangert en mini-Star Wars-festival. Denne høyst internasjonale filmklubben har medlemmer fra Portugal, Polen, Frankerike, Spania, Italia, Mexico, Norge og Nederland.

De har samarbeidet med lokale designere for å lage plakater til visningene, og tote bags til sine superfans. De serverer gratis, nylaget popcorn i bærekraftige papirposer, og når lokalet blir kaldere i vintermånedene, deler de ut pledd til sine medlemmer. Som denne internasjonale filmklubben sier det selv, «Can it get more ‘koselig’?!»

Norsk filmklubbforbund er stolt av å presentere Årets filmklubb 2023 til Magiske Lanterner Stavanger filmklubb.»

Jury’s statement

«Many film clubs strive towards providing an open, welcoming and diverse environment for their local community. This film club goes above and beyond.

This film club is located in a city with a thriving international community. This is widely reflected in everything they do. Their film program spans across such diverse countries as Norway, South Korea, South Africa, Austria and Saudi Arabia, as well as different decades, topics and genres.

They have screened war documentaries, held a silent film concert, and raised funds for the Ukrainian population. They’ve even thrown a Star Wars minifestival. This highly international film club has board members from Portugal, Poland, France, Spain, Italy, Mexico, Norway and the Netherlands.

They have collaborated with local artists to make posters for their screenings and tote bags for their super fans. They serve free, freshly made popcorn in sustainable paper bags, and in the colder winter months they provide blankets for their patrons. As they put it themselves: Can it get more ‘koselig’?!

Norsk filmklubbforbund is proud to present the award for Film club of the year, 2023, to Magiske Lanterner Stavanger Filmklubb.»

Prisen for Årets filmklubb ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem.

Her er tidligere vinnere av Årets filmklubb.