fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Årets ungdomsfilmklubb: Vega filmklubb

Årets ungdomsfilmklubb: Vega filmklubb

Ungdommens egen filmklubb i Oslo drar fulle hus.

En filmklubb hvor ungdommen selv er med og bestemmer programmet har gitt utsolgte visninger og filmer som trekker både unge og mer voksne. Årets ungdomsfilmklubb Vega filmklubb har blitt et samlingssted for filminteresserte, midt i Oslo sentrum, på Vega scene.

Filmklubben ble startet i 2019, og het til å begynne med Vega Ung Film. Klubben styres av en kuratorgruppe som består av unge voksne mellom 16–25 år, mens visningene er åpne for folk i alle aldre.

Anders George Dalström, Eleonora Mincheva og Jakob Skrede Langedal var til stede i Bergen for å motta prisen, under Norsk filmklubbforbund sin landsmøtehelg Filmklubbdagene Bergsem.

Prisvinneren får et flott diplom laget av Exil design, i tillegg til 10 000 kroner til klubbkassa. Jury for prisen er styret i Norsk filmklubbforbund.

Juryens begrunnelse:

«Filmklubben som får årets pris har ikke holdt på lenge, og de har ikke hatt det lett. Filmklubben ble startet i 2019, og rakk akkurat å komme i gang før pandemien kastet rundt på alt.

Likevel har de klart å bygge seg opp med filmvisninger som fungerer som en kikkert inn til en større og mangfoldig filmverden. Nå opplever de så god respons at mange av filmvisningene deres er helt utsolgte.

I denne filmklubben er medvirkning viktig. Her handler det om å skape glede rundt film for de som er med, ved å se film, snakke om film, og lære om film. De lytter til sine styremedlemmer og medlemmer, og sier selv at de er som en personlig filmklubb som jobber kollektivt.

Kurateringen av filmene gjøres av de unge som er med, og er en blanding av klassikere og nyere filmer, og smale og brede titler. De viser også kortfilmer som medlemmene selv har laget. Denne filmklubben har allerede rukket å vise seg som et arnested for folk som har lyst til å jobbe med filmformidling. Dette er mye takket være et godt opplegg for styremedlemmene, som får tid til å lære mer gjennom foredrag om tema som skrekkfilm, animasjon og fransk impresjonistisk stumfilm.

Som dere skjønner, vi snakker her om en filmklubb for de litt større. Her er ingen øvre aldersgrense for å se film, men for å være med i styret må du være mellom 16 og 25 år og kunne møtes i det som har blitt filmkunstens hjerte i Oslo: på Vega scene.

Vi i Filmklubbforbundet er veldig stolte av å si at akkurat i år døper vi om prisen til Årets ungdomsfilmklubb. Og Årets ungdomsfilmklubb 2023, går til Vega filmklubb.»

Våren 2023 har Vega filmklubb temaet «Amerika rundt». Der har de blant annet vist Holy Mountain og My Own Private Idahoe. I vinterferien hadde de mini-festival med Vinterskrekk, der Jenny Lund, programkurator i Vega filmklubb solgte inn programmet slik «Vi går fra musikalsk satire med skrekkelementer til blodig skrekk-komedie løst basert på Lovecraft før vi ender på en rykende fersk eksperimentell indie som skremte vannet av meg.». (De viste Phantom of the Paradise, Re-Animator og Skinamarink.)

Til å begynne med var klubben et prøveprosjekt mellom Vega Scene og Norsk Filmklubbforbund, med støtte fra blant annet Sparebankstiftelsen. Nå er det Vega scene som har ansvar for klubben, med støtte fra blant annet BufDir og Oslo kommune.

Prisen for Årets filmklubb ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem.

Her er tidligere vinnere av Årets filmklubb.