fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Eksplosiv kreativitet: Debutfilm i årets første Z filmtidsskrift

Eksplosiv kreativitet: Debutfilm i årets første Z filmtidsskrift

Den første filmen kan være så «sprengferdig av lyst og ambisjon at det peises på alt av remmer og tøy kan holde». For temaredaktør Thor Joachim Haga er debutfilm noe av det mest spennende å se nærmere på.

– Debutfilmer har gjerne blitt stemoderlig behandlet, skriver temaredaktør Thor Joachim Haga i lederen til dette nummeret.

For noen vil den første filmen kanskje være et sted kunstneren enda ikke har funnet sin stemme. Men Haga er av motsatt oppfatning.

«Førsteverker er noe av det aller mest spennende innen alle kunstformer. Mange ganger er det snakk om en eksplosiv kreativitet som oftest bobler over i ett av to scenarier: I det første scenariet aner vi konturene av et gryende talent, der mange av de visuelle og stilistiske kjennemerkene allerede er på plass. Noen ganger sterkt formulert, andre ganger vagere (for eksempel hvis førstefilmen er en oppdragsfilm mer enn et personlig hjertebarn). I det andre scenariet er filmskaperen så sprengferdig av lyst og ambisjon at det peises på alt av remmer og tøy kan holde – noen ganger så mye at filmskaperen aldri igjen når de samme høydene; du vet, Citizen Kane-scenariet.»

I dette nummeret av Z filmtidsskrift har han derfor invitert med et knippe skribenter som ser på ulike debutfilmer. Her er sitater fra internasjonale filmskapere som ser tilbake på sin første film, og flere norske regissører forteller om sine debuter. Eva Isaksen forteller:

«Da jeg debuterte fantes jo Norsk Film AS. Og både Brennende blomster og Døden på Oslo S ble jeg tilbudt! De hadde repertoar den gangen og følte ansvar for å slippe til kvinner. Og de fullfinansierte filmene selv. Jeg skulle ønske flere kvinner nå fikk den samme sjansen Eva og jeg fikk». Les hva Isaksen, Mona Hoel og Sara Johnsen sier her.

Kjøp bladet

Bestill bladet på nett fra vårt utsalgssted Tekstallmenningen. Eller du kan kjøpe det over disk i hovedstaden, hos Tronsmo, Norli Litteraturhuset, Bislet bok og Frogner kino.

Innhold

Sveinung Wålengen
En morders bekjennelser: Angst. Om Gerald Kargls klaustrofobiske kultklassiker

Lars Ole Kristiansen
Eksistensiell transitt: Zero Fucks Given av Emmanuel Marre og Julie Lecoustre

I filmskapernes egne ord: Dag Johan Haugerud, Mona J. Hoel, Marius Holst, Eva Isaksen, Sara Johnsen og Hans Petter Moland forteller om sine debutfilmer. Les et utdrag fra Hoel, Isaksen og Johnsen her.

Thor Joachim Haga
«50% planlegging og 50% panikk». Sitater fra internasjonale filmskapere om sine debuter: Jane Campion, Ridley Scott, Kathryn Bigelow, Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Andrea Arnold, Akira Kurosawa, Tim Burton, David Lynch, Greta Gerwig, Jean-Luc Godard, Michael Mann, László Nemes.

Thor Joachim Haga
Debutfilmen som definerte en hel filmkultur. Om Satyajit Rays ikoniske Pather Panchali (1955) – filmen som satte indisk filmkultur på kartet.

Karsten Meinich
Det postkoloniale blikket: Ousmane Sembènes Black Girl

Hedda Robertsen
«I like to watch»: Bette Gordons Variety

Thor Joachim Haga og Lars Ole Kristiansen
10 debutfilmanbefalinger

Flere steder å kjøpe Z

Er det steder som burde selge Z filmtidsskrift? Tips oss på zred@filmklubb.no.

Filmklubber som vil vise film!

Debutfilmer kan i noen tilfeller være komplisert å finne rettigheter til, men om det er noen av filmene dere ønsker å sette opp i filmklubben – ta kontakt, så hjelper vi dere med rettighetssøk. Dere kan også søke Filmklubbforbundet om støtte om rettighetene viser seg å være ekstra dyre.