fbpx
12 edsvorne menn / Twelve Angry Men

12 edsvorne menn / Twelve Angry Men

Regi: Sidney Lumet – 1t 35min – USA 1957 – engelsk tale, norske tekster (?)
Med: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Jack Warden, Ed Begley – 35mm

En 18-år gammel gutt er tiltalt for overlagt drap på sin far. Alle bevis og indisier utpeker sønnen som den skyldige og juryens avgjørelse synes å være en ren formalitet. Vi møter de tolv jurymedlemmene i det de har trukket seg tilbake til juryrommet for å avgjøre skyldspørsmålet. Alt går i retning av en enstemmig avgjørelse, helt til det viser seg at ett av jurymedlemmene stemmer «ikke skyldig» ved første avstemming. Fra dette punktet av, er ikke spenningen knyttet til selve skyldspørsmålet, men til hvordan stemningen i juryen langsomt dreies.

De ulike medlemmene i juryen forblir navnløse gjennom hele filmen, vi lærer dem kun å kjenne gjennom deres holdninger og moral i forhold til den aktuelle saken. Deres individuelle personlighet avspeiler seg tydelig gjennom egenskaper og verdisyn. Deres handlinger blir forutsigbare, ja nesten klisjéaktige. Vi aner tidlig hvem som er usikre og hvem som har vikarierende motiv for å dømme unggutten. Etter hvert som juryen arbeider seg gjennom saken, konfronteres den enkelte med sine fordommer og tvinges til selvransakelse.

Filmen balanserer hele tiden på grensen til det banale. Det tegnes et skarpt skille mellom rett og galt – det ligger et fasitsvar i lufta. Til tross for dette er Tolv edsvorne menn en drivende god film. Samtlige tolv skuespillere imponerer og handlingen drives fram av en streng regi uten dødpunkter eller blindspor. Filmen preges av at den opprinnelig var et scenestykke. Teaterets opprinnelige «fortellerrom» benyttes konsekvent. De tolv jurymedlemmene forlater ikke juryrommet under filmen, noe som forsterker den fortettede spenningen.

Les mer om sidney Lumet i Store norske leksikon: http://snl.no/Sidney_Lumet