fbpx
Å vokte fjellet

Å vokte fjellet

 

Norge 2012
Regi: Izer Aliu
Medvirkende: Altin Ahxani, Burhan Amiti, Besim Murtezani
Albansk tale, norsk tekst
25 min
DCP (Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2013)

Å vokte fjellet, som er regissørens eksamensfilm fra filmskolen på Lillehammer, omhandler to brødre i en fjellandsby i Makedonia. Familiens lam har stukket av, og storebror Isa kjeftes huden full for dette av sin strenge far. (Han unnlater å si i fra at det faktisk er lillebror Hamids skyld.) Guttene blir sendt opp på fjellet for å finne lammet, med beskjed om ikke å komme tilbake før lammet er funnet. Når lillebror Hamid blir truffet av lynet, må storebror Isa ta større moralske valg enn de som kan forventes av en så ung gutt. Skal de fortsette å lete etter lammet, som faren har pålagt dem å gjøre? Isa sliter også med skyldfølelse for brorens ulykke, og er livredd for at faren skal legge skylden på ham. Med langsomme, rolige kameratagninger skildres forholdet mellom de to brødrene, og valgene de må ta, som to små hverdagshelter som under harde omstendigheter gjør så godt de kan.

Et av elementene som gjør Å vokte fjellet til en så sterk film er hvor underfortalt og usentimental den faktisk er. Der andre kunne slått på stortromma for f eks å vise hvor hardt skadet lillebror Hamid faktisk er (Følelsesladet musikk! Eller, i hvert fall: dvelende nærbilde!!), lar Å vokte fjellet oss bare få et kort kort bilde av de grusomme sårene på ryggen hans, og går så videre i fortellingen om jakten på det bortkomne lammet. Kred!

Å vokte fjellet er en sterk film. Den er også varm. Alvorlig. Og befriende klisjefri. En selvskreven, og verdig, vinner av Amanda for beste kortfilm i 2012 og Gullstolen for beste kortfilm under Kortfilmfestivalen 2013.

ir