fbpx
All about Eve (16mm)

All about Eve (16mm)

USA 1950
Regi og manus: Joseph L. Mankiewicz
Med: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders
16mm, s/hv, 138 min, utekstet

Alt om Eva er en nådeløs avsløring av kvinnelig ergjerrighet, utspilt i New Yorks teatermiljø, bedyrer vaskeseddelen fra 1951. Bette Davis gir her et avslørende portrett av en temperamentsfull og livshungrig skuespillerinne på 40 år som ser både sin karriere og sin kjærlighet truet av den unge, vakre og beregnende Eve, spilt av Anne Baxter.
Filmen vakte oppsikt både på grunn av godt spill og skarp dialog. Mankiewicz mottok Oscar både for beste film og beste manus. Filmen fikk også Oscar for beste mannlige birolle, George Sanders gjør en uforglemmelig prestasjon som den korrupte og kyniske teaterkritikeren Addison de Witt. Liksom Eric von Stroheim var han en slik person kinopublikumet elsket å hate. Sist på rollelisten finner vi en kommende storstjerne. Marilyn Monroe gjør i denne filmen en av sine aller første roller.
Joseph Mankiewicz ble lokket til filmen av broren Herman og begynte sin karriere som manusforfatter i 1929. Med filmene Alt om Eva og Min mann – eller din (1949) klarte han det kunststykket å vinne dobbelt Oscar to år på rad. Mankiewiczs filmer fra denne perioden er typiske for tid og sted og deres styrke ligger snarere i dialogen enn på bildesiden.

Testvisning av filmen her