fbpx
Annamme

Annamme

Regi: Bjarte Mørner Tveit
Manus: Kurt Johannessen
Med: Kurt Johannessen
Prod: Bjarte Mørner Tveit for Piraya Film AS, 2006.
DVD, 2 min

Annamme er en liten film om kunsten å kunne ta imot. Regissør Bjarte Mørner Tveit har sammen med manusforfatter Kurt Johannessen laget en fascinerende, tidvis skremmende og nesten umulig gjennomførbar film. En mann i sort dress ligger helt stille på ryggen på en sort benk med munnen åpen. Plutselig begynner det å fosse sort sand, eller kanskje korn, fra oven og inn i munnen hans, og han tar imot.

Annamme varer i 2 minutter, men følelsen vi som publikummere sitter med etter kun få sekunder er klaustrofobisk, og man får nesten kvelningsfornemmelser av det man får se. Hvordan er dette mulig? Manusforfatter Kurt Johannessen spiller selv mannen som formelig får kjeften oversvømt av den sorte sanden, og vi tviler på om han kunne tatt imot stort mer enn det han gjør.

Filmen er veldig ren i formen, med sorte kulisser, samt at kameraet er like urørlig som skuespilleren. Kontrasten mellom den urørlige mannen mot den sorte bakgrunnen, og den kontinuerlige strømmen av sort sand, gir filmen karakter av å være et oppvisningsnummer, eller en tryllekunst. Dette er imidlertid ingen illusjon.

Tveit og Johannessen jobber også sammen på kortfilmen Samtale (se egen omtale) som må ses på som en forlengelse av Annamme. Her brukes den samme teknikken og formspråket som i Annamme.