fbpx
Ansiktet

Ansiktet

Polen, 2018
Regi: Malgorzata Szumowska
Med: Mateusz Kosciukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Malgorzata Gorol, Roman Gancarczyk
Språk: polsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Format: DCP, DVD
Satser: Another World Entertainment


Absurd komedie om religion og fremmedfrykt.

Regissør Malgorzata Szumowska har etter hvert blitt en av polsk films mest anerkjente regissører. Hennes tre siste filmer har alle tatt med seg priser hjem fra filmfestivalen i Berlin. Ansiktet fikk sågar juryprisen, en slags sølvmedalje i konkurranseprogrammet. Med utgangspunkt i en bygningsarbeider og hans nærmeste, er den et portrett av et land like mye som av en mann, og den retter et kritisk blikk på samfunnet i verden generelt og Polen spesielt. Rammehistorien følger nemlig oppføringen av det som nå er verdens høyeste Jesus-statue, i Świebodzin, vest i Polen.

Kontrasten mellom den påkostede statuen og de ellers heller sparsomme leveforholdene, er et effektivt virkemiddel. Samtidig gir den høyreiste statuen mange muligheter for å leke seg med vinkler og utsnitt. Filmen ser generelt veldig bra ut, med interessante og vakre komposisjoner. Mest spennende er allikevel Szumwskas bruk av delvis ufokusert foto. I mange scener er ytterkantene av bildet som dekket av en tåke, og kun den sentrale delen er tydelig for oss. Det er et uvanlig valg, men det funker.

Store deler av filmens tematikk dreier seg nemlig rundt hva man ser, og hvordan man bedømmer alt ut fra denne ene sansen. Slutter noe å ha verdi bare fordi det endrer seg visuelt? Er egentlig utseendet alt her i verden? Til tider blir manuset litt for enkelt og lite troverdig, men utgangspunktet er ikke så verst. Ispedd både mørk og mer åpenbar humor, er Ansiktet til tider veldig morsom, særlig når den spiller på uventede øyeblikk og sammensetninger. Det trengs litt letthet i et ellers ganske dystert univers, der ditt sanne ansikt aldri helt er det man ser utenfra.

Omtale: Filmmagasinet, ved Mads Kvalvaag Halvorsen