fbpx
Armbryterskan från Ensamheten

Armbryterskan från Ensamheten

Sverige 2004
Regi: Lisa Munthe
Manus: Lisa Munthe
Med: Heidi Andersson
Prod: Migma Film AB, Helene Ahlsson
1 t 18 min
Arthaus DVD og 35mm

Dokumentar om jenta fra den svenske landsbygda som blir verdensmester i håndbak.

Heidi Andersson er femdobbelt verdensmester i armbryting. Hun kommer fra bygda Ensamheten i Nord-Sverige, et sted med 16 fastboende og sterkt samhold.Midt ute i Lapplands ødemark, 85 mil nord for Stockholm, ligger et bittelite sted som heter Ensamheten.På dette stedet bor det 16 personer som alle er i slekt med hverandre. Ensamheten kunne ha vært et hvilket som helst sted, om det ikke var for at alle her har en uvanlig pasjon: de bryter håndbak.Her bor også Heidi Andersson. Hun er 23 år, slank, har mørkt hår og et intenst blikk. Hun er femdobbelt verdensmester i armbrytning. Men hun har ingen planer om å flytte. For henne er Ensamheten verdens beste sted å bo.

For å overleve har menneskene i Ensamheten dannet et kooperativ. For som Heidi sier: ‘Alene er du ganske sterk, men sammen kan man nå hvor langt som helst’. Dette er en film om seksten temperamentsfulle og karismatiske individualister, som i generasjoner har målt sine krefter ved å bryte arm etter arbeidet i skogen, men som alltid har satt fellesskapet i høysetet.

Heidi vant nettopp sitt femte VM-gull i armbrytning, og filmen ble nylig Guldbagge-nominert (svensk Amanda) i kategorien Årets dokumentarfilm.
«Bedre enn dette blir ikke dokumentarfilm» hevdet Alltomfilm.se, mens Filmkrönikan på svensk tv fremhevet at dette var det flotteste far/datter-portrettet de hadde sett på lenge.

Armbryterskan