fbpx
Army of Darkness – Alternate Version

Army of Darkness – Alternate Version

USA 1992
Regi Samuel Raimi
Med Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert, Ian Abercrombie, Bridget Fonda ,
Manus Sam Raimi, Ivan Raimi
Foto Bill Pope
86 min 35mm norsk tekst

Army of Darkness er Evil Dead 3. Bruce Campbell spiller fortsatt Ash og blir forfulgt av mer eller mindre troverdige monstre som burde forblitt virkelig døde. For ikke å nevne verdens mest ondsinnede bok som synes å dukke opp overalt. De to første filmene i serien ble omtalt i tabloidpressen på åttitallet da FrPu satte i gang lukkede visninger kun for medlemmer i ungdomspartiet. Filmene var totalforbudt, så dette var selvsagt god reklame.

I utgangspunktet var det egentlig merkelig å forby filmene. Greit nok, de har sin andel av levende døde som får det de fortjener, men alle Evil Dead filmene er komedier. Raimi har ikke prøvd å få noen til å forlate kinosalen med et illebefinnende. Statens Filmtilsyn innså dette først flere år senere da Army of Darkness kom ut og ble vist på kino landet over.

Ash havner denne gangen i middelalderen med Dodgen og en hagle, og han må på nytt ytterst motvillig kjempe mot Necronomicon og dens tjenere (blant annet hans onde tvilling og en skjeletthær som burde få alle(?) elskere av Jason and the Argonauts til å sperre opp øynene). Moralen hans sammenfattes godt når han sier «Good… Bad… I’m the guy with the gun.» Makta rår, og Ash vet å benytte seg av alle fordeler han har. Bruce Campbell fikk i sin tid hovedrollen i den første Evil Dead-filmen av vennen Sam Raimi siden Campbell var den i gjengen jentene visstnok var interesserte i å se på.

Filmen er effektivt regissert og flyter på fysiske slapstick gags og verbal humor.

 

(omtale fra Trondheim Filmklubb)