fbpx
Aske og jord

Aske og jord

Afghanistan 2003
Regi: Atiq Rahimi
Manus: Kambozia Partovi
Prod: Les Films du Lendemain, Afghan Film, Dimitri de Clercq, Siddiq Barmak
1 t 42 min
Arthaus DVD og 35mm

Gamle Dastaguir må gjennomføre en tung oppgave: å nå sin sønn Mourad, som jobber i en avsidesliggende kullgruve, og fortelle ham at landsbyen er ødelagt og familien drept i et bombeangrep av en ukjent hær. Dastaguir og hans fem år gamle barnebarn Yacine har gått i flere dager og sitter nå og venter ved en sammenrast steinvegg, i håp om at en passerende bil vil ta dem med til gruven. Filmen fokuserer på én families opplevelse av et krigsherjet Afghanistan. Regissør Rahimi plasserer historien, som er basert på hans egen roman, i et landskap fullt av motsetninger. Disse menneskene lever et tilsynelatende enkelt liv, men forstyrres stadig av det vulgære fra det moderne samfunnet og den vestlige krigsmaskinen.

REGISSØREN
Atiq Rahimi ble født i Kabul og studerte film på Sorbonneuniversitetet etter å ha fått politisk asyl i Frankrike. Han har regissert en rekke reklamefilmer og dokumentarer for fransk TV. ASKE OG JORD (2004), adaptert fra hans egen roman med samme navn, er Rahimis debut som spillefilmregissør.

Tromsø 2005

Afghanistan etter frigjøringen fra Taliban, men urolighetene og krigen er der som en konstant trussel og en regelrett livsfare. Vi møter Dastaguir med barnebarnet, Yassin, som sitter langs veikanten mitt det øde Afghanske landskapet. Hva gjør de her ute? Filmen lar oss sakte få del i dybden av deres tragedie. Filmens ekstreme filmatiske kvaliteter og det strenge golde, men ufattelig vakre landskapet kombinert med den langsomme fortellerstilen og den sparsommelige informasjonen gir filmen et kraftfullt surrealistisk preg. Til å begynne lar vi oss kanskje irritere over Dastaguirs ubesluttsomhet, men etter hvert skjønner vi at byrden er tung å bære for den gamle mannen, han rives mellom dyp sorg, ensomhet og Afghansk stolthet.
Film fra Sør 2004

Midt i det øde og mektige afghanske landskapet sitter Dastaguir langs veikanten sammen med barnebarnet Yassin. Veien fører til en avsidesliggende kullgruve hvor sønnen jobber. De er på vei for å fortelle at landsbyen deres er bombet og hele familien er blitt drept.

Byrden er tung å bære for den gamle mannen. Han rives mellom sorg, ensomhet og afghansk stolthet. Underveis møter de en gretten vakt, en filosofisk kjøpmann, en kvinne og hennes datter og mange andre ofre fra krigen som pågår et sted i bakgrunnen.

Arthaus