fbpx
Battle of the Sexes

Battle of the Sexes

Storbritannia, USA, 2017
Originaltittel: Battle of the Sexes
Regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Skuespillere: Emma Stone, Andrea Riseborough, Steve Carell, Natalie Morales, Sarah Silverman, Bill Pullman, Alan Cumming, mm.
Manus: Simon Beaufoy
Produsent: Danny Boyle, Christian Coloson, Robert Graf
Musikk: Nicholas Britell
Språk: DVD uten tekst.
Lengde 2 t. 1 min.
Aldersgrense: Tillatt for alle
Format: DVD med engelsk tekst – for øyeblikket ikke tilgjengelig på DCP
Priskategori: MPLC (Tour de Force)

En hardtslående komedie om den legendariske tenniskampen mellom den regjerende kvinnelige mesteren og feministen Billie Jean King (Oscar-vinner Emma Stone) og den selverklærte mannssjåvinisten Bobby Riggs (Steve Carell), fra regissørene av LITTLE MISS SUNSHINE.

I kjølvannet av den seksuelle revolusjon og fremveksten av kvinnebevegelsen på 70-tallet, ble tennisbanen en av «slagmarkene» for likelønn og mot kjønnsdiskriminering i USA. Den forhenværende tennisstjernen Bobby Riggs erklærte tydelig og ettertrykkelig at kvinner ikke fortjente høyere lønn, og støttet seg på den vedtatte sannheten at mannlige sportsutøvere var bedre og dermed mer underholdende å se på. Han hevdet også at ingen kvinner kunne slå ham, og utfordret derfor den regjerende kvinnelige mesteren Billie Jean King.

Kampen utenfor banen var dog vel så dramatisk, med en rivalisering som ble mer og mer personlig og kompleks. King var en høyst privat person, og etter at et blomstrende vennskap med Marilyn Barnett (Andrea Riseborough) utviklet seg til en romanse, måtte hun også finne ut av sin egen seksualitet og forholdet til ektemannen. Riggs, mannen som ville putte «show tilbake i sjåvinismen?, var sladderpressens våte fantasi, men slet med en spillegalskap som gikk utover kone (Elisabeth Shue) og barn.

BATTLE OF THE SEXES handler mindre om sport og tennis, enn om grumsete holdninger som fortsatt er utbredt. Selv uten kjennskap til den legendariske kampen i 1973, mellom en 29 år gammel kvinne og en mann på 55, står BATTLE OF THE SEXES på sine egne underholdende bein, som et vellaget og betimelig innlegg i debatten rundt #Metoo. I Riggs’ mannssjåvinistiske holdninger kjenner man igjen mange menn som tas med buksene nede i dagens mediebilde.