fbpx
Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché

Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché

USA, 2018
Spilletid 1t 43m (103 minutter)
Regi: Pamela B. Green
Tale: Engelsk og fransk, svensk tekst
Aldersgrense: 6 år
Format: DCP
Priskategori: Nonstop

Hun var en pionér i filmhistorien, men alt for få vet hvem hun er. På tide å gjøre Alice Guy-Blaché bedre kjent!

Franske Alice Guy-Blaché havnet i filmindustrien i dens spede barndom. For å forsørge seg og familien begynte hun tidlig å arbeide som sekretær og ­stenograf, og fikk på 1890-tallet jobb ved Comptoir général de la photographie. Dette selskapet ble etter hvert solgt til Gustave Eiffel, Joseph Vallot, Alfred Besnier og Léon Gaumont og firmaet ble omdøpt til Gaumont. Gaumont kom til å bli et av Frankrikes viktigste filmselskap. Alice fikk raskt mer og mer ansvar hos Gaumont og allerede i 1896 regisserte hun sin første film. Den regnes som den første fortellende filmen i filmhistorien: La Fée aux Choux. Dette gjør henne også til den første kvinnelige filmskaperen. Alice var enormt produktiv og kreativ, og hun eksperimenterte blant annet med narrasjon, ­effekter, fargebruk og bruk av lyd. I løpet av filmskaper-karrieren regisserte og produserte hun hundrevis av filmer og etablerte også sitt eget studio i USA: Solax. Hun sluttet å lage film i 1920 og døde i 1968, 94 år gammel.

Men hvorfor er hun ikke bedre kjent i dag? I denne dokumentaren gjenforteller Pamela Green historien om Alice Guy-Blaché og viser hvordan historiebøkene til dels krediterte andre for hennes bedrifter. Hun sporer også opp arkivmateriale og slektninger av Alice Guy-Blaché, og ikke minst, lar oss få se en rekke glimt fra filmene hennes.

A timely contribution to the conversation about the challenges facing women filmmakers…someone who really should be better known by now.
Leslie Felperin, The Hollywood Reporter

Omtale: Cinemateket i Oslo