fbpx
Big Boys Gone Bananas!*

Big Boys Gone Bananas!*

 

Sverige, 2011
Regi: Fredrik Gertten
Lengde: 87 min

Språk: Svensk tale, engelsk tekst
Format: Bluray

En film om den virkelige trusselen mot ytringsfriheten i vårt moderne mediesamfunn.
Hva skjer når et stort internasjonalt selskap føler seg truet av en dokumentarfilm? Hva er de i stand til å gjøre for å beskytte sin merkevare?

i 2009 var Fredrik Gertten ferdig med produksjonen av sin film Bananas som skildrer en rettsak mellom nicaraguanske plantasjearbeidere og Dole Food Company. Arbeiderne saksøkte Dole fordi de mente de var blitt forgiftet av sprøytemidler brukt på plantasjen, uten at de visste at de var utsatt for det og uten at de var blitt gitt noe beskyttelse.

Når filmen så skal lanseres på Los Angeles Film Festival begynner imidlertid uventede ting å skje. Gertten mottar et brev fra Doles advokater der de truer med å saksøke han om han ikke trekker filmen fra festivalen.

Fredrik Gertten tar opp igjen kameraet og begynner å dokumentere prosessen der Dole bruker alle midler (saksøkning, trusler og media-spin) for å hindre filmen i å finne et publikum og for å skremme filmselskapet fra å fortsette.

Dette er en spennende, til tider komisk men også skremmende film om en David mot Goliat-situasjon og om hvilke maktmidler store internasjonale selskaper har og hvor langt de er villige til å gå for å hindre ytringsfrihet som kan skade deres omdømme.

Kilde: Svenska institutet, Oslo kino.

Filmen tilbys av Sveriges ambassade i Norge. Bilder, trailer og screener kan fås ved forespørsel. Det er også mulighet for å invitere gjester og innledere i forbindelse med en visning. Ta kontakt med Norsk Filmklubbforbundet for mer informasjon.