fbpx
Billy Elliott

Billy Elliott

Storbritannia, 2000
Regi: Stephen Daldry
Med: Jamie Bell, Liam Mower, Julie Walters, Gary Lewis.
Språk: Engelsk med engelsk tekst.
Lengde: 1 t. 51 min.
Aldersgrense: 11 år.
Format: Blu-ray
Priskategori: MPLC

Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. Les mer her. 

Livet til 11-åringen Billy Elliot (Jamie Bell), sønn av en gruvearbeider fra Nord-England, forandrer seg totalt når han en dag snubler over en ballettklasse på den ukentlige boksetreningen.
Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med både kropp og sjel. Ballettlærerinnen, Mrs. Wilkinson (Julie Walter), alltid med en skarp tunge og en uendelig strøm av sigaretter i hånden, har ikke sett et lignende talent på lang tid. Gnisten er tent. Hun glemmer praktisk talt de andre ballerinaene i iveren etter å undervise Billy.

Men Billy blir nødt til å holde ballettundervisningen hemmelig fra faren (Gary Lewis) og broren, Tony (Jamie Driven). De er begge i streik fra jobbene i kullgruvene og sliter med å få mat på bordet. Den opparbeidede frustrasjonen eksploderer til slutt når de finner ut at Billy bruker boksepengene på såkalte jenteaktiviteter.

Tvunget til å droppe ballettundervisningen og bekymret for sine mentalt svekkede bestemor (Jean Heywood), søker Billy trøst hos kameraten Michael (Stuart Wells). Sterke vennskapsbånd blir knyttet. I mellom tiden prøver Mrs. Wilkinson å oppmuntre Billy til å prøvedanse for Den kongelige ballettskolen i London hvor han kan finpusse talentet sitt samtidig som han slipper unna de nedbrytende omgivelsene i hjembyen.

Men Billy føler seg dratt mellom ansvaret for familien og dansen. For ham er ønsket om å danse mer enn en hobby. Det er lidenskap, og det er hans skjebne.

(Omtale. Filmweb).