fbpx
Blood Simple

Blood Simple

Regi: Ethan Coen
USA 1984
Manus: Joel & Ethan Coen
1 t 31 min, farger, utekstet
Med: John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya, M. Emmet Walsh, Samm-Art Williams, Deborah Neumann, Raquel Gavia, Van Brooks, Señor Marco, William Creamer, Loren Bivens, Bob McAdams, Shannon Sedwick, Holly Hunter
Format: 35mm

En sjalu ektemann, en sadistisk privatetterforsker og en kvinne

«Verden er full av folk som klager», sier en fortellerstemme til bildet av en ødslig motorvei over prærien, «men faktum er at det fins ingen garantier. Det spiller ingen rolle om du er paven i Roma, Amerikas president, eller årets Mann… Noe kan alltid gå galt.» Slik åpner denne meget inspirerte film noir thrilleren. Og som vi skjønner går det galt – fryktelig galt.

En bareier bestemmer seg for å rydde sin kone og hennes elsker av veien, og hyrer en utpreget ubehagelig detektiv til å gjøre jobben. Men så lett skal det altså ikke gå. Merkelige og langt mer kompliserte ting inntreffer. Alle karakterene i filmen framstår som upålitelige og nervøse. Ingen stoler på hverandre, og alle har sine egne planer. Det utvikler seg et spill av tillit og svik som får en til å minnes Billy Wilders film noir Double Indemnity. Bare her er det enda flere ukjente faktorer enn i Wilders klassiker. Hele tiden må vi revurdere våre antagelser – og i tillegg har Coen-brødrene spart trumfessene til sist.

Allerede i brødrene Coens formfullendte debutfilm kan man se at de står i gjeld til 40-tallets noir-tradisjon, klassiske Alfred Hitchcock-filmer og nyere volds- og skrekkfilmer. Blood Simple er en utsøkt forviklingsthriller med mettede farger, dramatisk lyssetting, et kynisk menneskesyn og mye ubehagelig vold. Likevel oppleves ikke filmen som unødvendig voldelig, i det volden har sin logiske konsekvens. Med Blood Simple, en film som fra flere hold er blitt regnet som en av 80-tallets beste og mest spennende debutfilmer.