fbpx
Brent jord (Knut Andersen)

Brent jord (Knut Andersen)

Norge, 1969.
Regi: Knut Andersen
Med: Rolf Søder, Anne-Lise Tangstad, Kåre Tannvik, Tove Andreassen
Språk: Tysk og norsk med norske undertekster.
Lengde: 1 t. 41 min.
Språk: Norsk og tysk med norske undertekster.
Aldersgrense: 12 år.
Format: DCP
Priskategori: NFK-sats (Rettigheter må avklares med Knut Andersens familie. NFK formidler kontakt).

Et landområde like stort som Danmark svidd av, en befolkning på 60.000 sjeler tvangsevakuert, 11.000 beboelseshus, 116 skoler og 21 sykehus nedbrent, kaianlegg, broer og kraftverk ødelagt. Slik lyder fasit etter de siste krigsoperasjoner i Finnmark og Nord-Troms, da tyskerne anvendte den brente jords taktikk for å skaffe seg beskyttelse under tilbaketrekkingen. De overlot en ørken til de russiske troppene som trengte seg inn østfra.
Da evakueringsorderen kom, søkte mange norske familier tilflukt i fjellet. De dannet utover den siste krigsvinteren et helt lite samfunn av gamme- og hulebeboere. Å gå ned til bygdene var forbundet med dødsfare. I de befridde områdene i Øst-Finnmark dukket befolkningen fort opp fra sine skjulesteder. Ødeleggelsen var ufattelig. Men de tok fatt på gjenreisingen med ekte finnmarksk utholdenhet. Målet var å komme hjem til jul, og det føltes som en stor seier å flytte fra en hule til en gjødselkjeller på egen tomt.
(Fra programheftet)

Spillefilm med handling fra Nord-Norge under 2. verdenskrig, basert på Sigbjørn Hølmebakks roman «Fimbulvinteren». Handlingen utspiller seg høsten 1944 i Øst-Finnmark. Under tyskernes siste krigsoperasjoner blir befolkningen tvangsevakuert og okkupasjonsmakten bruker den brente jords taktikk for å skaffe seg beskyttelse under tilbaketrekningen. Mange familier kommer seg likevel unna tyskerne og søker tilflukt i fjellet. Det gjør også Heikki og hans familie. Kona er gravid og skal snart føde. Med seg har de også en rømt, russisk krigsfange som tyskerne leter etter. Etter dramatiske opplevelser i fjellet blir de vitne til at tyskerne forlater hjemstedet. Da kan de endelig dra tilbake og begynne oppbyggingen av det nedbrente hjemmet.

(Omtale: Cinemateket i Oslo)