fbpx
Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club

USA, Tyskland 1999
Regi: Wim Wenders
Skuespillere: Luis Barzaga, Joachim Cooder, Ry Cooder, Julio Alberto Fernández, Ibrahim Ferrer, Carlos González, Rubén González, Salvador Repilado Labrada, Pío Leyva, Manuel ‘Puntillita’ Licea
Lengde: 1 t. 41 min.
Format: 35 mm og DVD

For noen år siden var Ry Cooder på Cuba og gjorde opptak med cubanske musikere. Platen fikk navnet «Buena Vista Social Club» og ble en verdenssuksess. Da Cooder dro tilbake for å lage en soloplate med Ibrahim Ferrer, sammen med de samme musikerne som spilte på Buena Vista Social Club, ble Wim Wenders med. Platen skulle spilles inn med de samme musikerne som gjorde Buena Vista Social Club, eller «Super-Abuelos» (super bestefedrene) som de nå ble kalt på Cuba. Wenders hadde med seg et knøttlite filmteam som var til stede under opptakene i studioet, og gjorde intervjuer med musikerne rundt om i Havana. Deretter fulgte film-teamet med orkesteret til Amsterdam hvor de gjorde to konserter, før de endte opp i Carnegie Hall i New York hvor Buena Vista Social Club holdt en ny magisk konsert, som etter alt å dømme blir orkesterets siste med fulltallig besetning.

Wim Wenders – regi (født i 1945) har gjort over 20 filmer og vunnet priser på alle de gjeveste filmfestivalene. Best kjent er vel Paris, Texas som vant Gullpalmen i 1984, og Lidenskapens vinger (Der Himmel Über Berlin) som ga Wenders prisen for beste regi i Cannes i 1987.

Ry Cooder – gitarer (født i 1947) gjorde solo-karriere på 70-tallet med en rekke kritikerroste plater der bluesen og slide-gitaren ble hans varemerke. Han har laget musikk til flere filmer (bl.a. The Long Riders, Streets of Fire, Last Man Standing og Paris, Texas). I det siste har han jobbet mest med etnisk musikk (World music) og bl.a. gitt ut plater med inderen Vishwa Mohan Bhatt og malieren Ali Farka Toure.

Compay Segundo – gitarer og sang (født i 1907) er fortsatt – sin høye alder til tross – en vital kilde i det cubanske musikkliv. Som tenåring kombinerte han arbeidet på tobakk-plantasjen og hos en barberer, med nattlig musikkliv på lokale barer der han spilte gitar med de store gutta.

Rubén González – piano (født i 1919) studerte i sin ungdom medisin og så fram til en fremtid som doktor om dagen og musiker om natten. Men musikken tok overhånd og han var i mange år en av Cubas store pianister. På sine eldre dager ble han plaget av revmatisme og hadde kastet pianoet ut av huset.

Ibrahim Ferrer – sang (født i 1927) etter ryktet under en dansetilstelning på en lokal Social Club i Santiago. På 50- og 60 tallet etablerte han seg som sanger i Pacho Alonsos orkester, og siden med storheter som Benny Moré og Los Bocucos. Ferrer ble bokstavelig talt plukket opp fra gata til innspillingen av Buena Vista- plata.
Eliades Ochoa – gitar og sang (født i 1946) er yngstemann i orkesteret. Allerede som seksåring begynte han å opptre med sang og gitar. Som tenåring tjente han til livets opphold ved å spille på barer og bordeller. Han har selv bygget gitaren han spiller på, en mellomting av en gitar og en tres, med ni strenger.

Omara Portuondo – sang (født i 1930) er en av Cubas store kvinnelige sangere, og kanskje øyas beste bolero-sanger. Hun startet sin karriere som tenåring og har siden sunget med flere av de kjente cubanske orkestrene, og turnert rundt i verden med størrelser som Nat King Cole.