fbpx
Darling (16mm)

Darling (16mm)

England 1965
Regi: John Schlesinger
Manus: Frederic Raphael
16mm, s/hv, 124 min, norske undertekster
Diana Scott har insett det ubestridelige faktum at hun har vokst opp og blitt en darling. Hennes skjønnhet har ført henne på den trange stien mot det sofistikerte jet-set livet. Hun står på terskelen til det livet hun alltid har begjært. Men Diana mangler den sikkerhet man trenger i denne verden, hun blir ofte et offer, en brikke i spillet blant «the in-people». Hun lever sammen med en ung litterat en tid, men det ender med brudd. Så flakker hun urolig omkring og ender opp med å gifte seg med en styrtrik italiensk fyrste. Hun finner ingenting å fylle livet med i hans store slott, den evnen har hun aldri hatt.
John Schlesinger mottok tre Oscar-statuetter for Darling. Særlig god kritikk fikk skuespillerne Julie Christie som Diana Scott og Dirk Bogarde i rollen som hennes kjære Robert. Dagbladet skrev om Christie: «Hun er en strålende personlighet… brakt til full utfoldelse her, flott er hun, en u-klassisk skjønnhet av i dag, med en stemme grensende til heshet og et herlig skamløst flerr av et flir.» (!)
Historien blir fortalt klart, nøkternt og elegant med et slags kjølig vemod som gjør et sterkt inntrykk. Som et eksempel på Schlesingers regikunst er filmen meget interessant. Han har en egen evne til å treffe den riktige tidsstemningen. Schlesingers mest kjente film er Midnight Cowboy (1970) med John Voigt og Dustin Hoffman.

NFK