fbpx
Den danske dikteren

Den danske dikteren

Regi: Torill Kove
Manus: Torill Kove
Med: Liv Ullmann
Prod: Lise Fearnley for Mikrofilm AS, 2006
35 mm (1:1,66), 15 min

DVD (På dvd-en er også «Min bestemor strøk kongens skjorter».) Bluray
DCP
(«Det beste fra Mikrofilm»)

Er det mulig å følge kjeden av hendelser som ledet til vår egen fødsel? Er vår eksistens kun en tilfeldighet? Har små ting betydning? I Den danske dikteren grunner fortelleren over slike spørsmål mens vi legger ut på en ferietur til Norge sammen med Kaspar, en poet hvis kreative brønn har løpt tørr.Torill Kove vant 26.02.2007 Academy Award’s filmpris Oscar for Den danske dikteren.

Torill Kove jobber som animatør, manusforfatter og regissør hos National Film Board i Canada. Hun har tidligere laget kortfilmen Min bestemor strøk kongens skjorter (1999), som fikk vid distribusjon og mange priser (bl.a. Timeglasset i Grimstad i 1999 og en Oscar-nominasjon i 2000).

Den danske dikteren er en ufattelig gjennomarbeidet og solid animasjonsfilm. Med en sterk og fin strek fører Toril Kove oss gjennom en kjærlighetshistorie mellom en dansk dikter og en norsk bondejente. Det er en utrolig detaljrikdom i tegningene samtidig som de er ekstremt enkle og rene. Gjennom detaljene understrekes poeng og sidehistorier i raske trekk og med små grep. Liv Ullmans fortellerstemme passer også perfekt til filmens uttrykk. Filmen er bombesikker stilmessig, stram og tight manusmessig og så velklippet at man skjønner man har med en durkdreven historieforteller å gjøre.