fbpx
Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Frankrike, 2001
Originaltittel: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

Regi: Jean-Pierre Jeunet
Med: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta med flere.
Format: DVD, Bluray
Språk: Fransk tale, engelsk tekst
Sats: Sandrew Metronome

Amélie er en beskjeden og usynlig kvinne som er nabo til mange andre grå og vanlige mennesker i en leiegård i Paris. Filmen oppsummerer både fødsel og barndom, men den handler om og skildrer henne som ung voksen, frem mot klimaks i den første store forelskelsen. Den kommer sent og den utvikler seg langsomt.

Amélie gjør små gjerninger som gir stor glede. Hun er skapt til godhet. Hun handler ikke med religiøs motivasjon, og ikke som sosialarbeider. Bare som godt menneske. Hun griper positivt inn i andres liv. Uten å gi seg til kjenne. Filmen er en halvgal fabel, men den ligger så tett på virkeligheten, at vi forledes til å fabulere om en bedre verden.

Det er fint å oppleve godhet uten sentimentalitet. Det er godt å se den indre skjønnheten, og det vakre ansiktet til Audrey Tautou som spiller hovedrollen. Og det er fint når de dansende tonene og lydbildene gir tidskoloritt og lokalisering. Og de enkle eksteriørene og interiørene med alle de komplekse og fine typene i. Vi nyter den rare og uanstrengte fortellermåten til regissør Jean-Pierre Jeunet. Filmen har en god tone.

Publikumsjuryen på årets festival i Haugesund, kåret «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» til festivalens beste film. Begrunnet med blant annet filmens visuelle skjønnhet, stor fantasirkdom, og originalitet. Begrunnelsen tiltredes.

Einar Guldvog Staalesen, Kulturnytt, NRK P2, 12. oktober 2001