fbpx
Det ville pæretreet

Det ville pæretreet

Tyrkia, Makedonia, Frankrike, Tyskland, Bosnia, Bulgaria, Sverige 2018
Regissør: Nuri Bilge Ceylan
Manus: Nuri Bilge Ceylan, Akin Aksu, Ebru Ceylan
Fotograf: Gökhan Tiryaki
Skuespillere: Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirmlar, Asena Keskinci
Produsent: Zeynep Ozbatur Atakan
Produksjonsselskap: Detailfilm, Film i Väst, Memento Films Production, RFF International, Sister and Brother Mitevski, Zeynofilm
Språk: Tyrkisk tale, norske tekster
Format: DCP, DVD
Lengde: 3 t og 8 min
Priskategori: Another World Entertainment

Sinan er i ferd med å avlegge eksamen for å bli lærer, et yrke som i Tyrkia gir høy status og er forbundet med akademia på et høyere nivå enn i Norge. I den anledning bestemmer han seg for å tilbringe noe dødtid hjemme hos familien i den noe avsidesliggende kystbyen Çanakkale. Familien består av faren Idris, en barneskolelærer som har henfalt til gambling og oppgaven å bore en ny brønn i bestefarens bakhage, den tungt deprimerte moren Asuman, som tilbringer dagene i selskap med såpeoperaer, og søsteren Yasemin, som i likhet med broren drømmer om å forlate byen.

The Wild Pear Tree utspiller seg som en lang serie samtaler, eller krangler, mellom Sinan og ulike skikkelser i hjemtraktene. Sinan returnerer til Çanakkale med et hovmod som fører ham inn i en rekke diskusjoner med barndomskjæresten, to imamer, og en lokal forfatter. Nuri Bilge Ceylan følger opp sitt Gullpalme-belønnede mesterverk, Vintersøvn, med en like kunstferdig og hypnotisk film. The Wild Pear Tree er både gripende og morsom, samtidig som den forfører med sine nydelige komposisjoner og vakre fargepalett.

Nuri Bilge Ceylan (f. 1959) er Tyrkias fremste nålevende filmskaper. Han studerte kjemi og elektronikk før han etter hvert byttet til filmstudier. Ceylans første kortfilm Koza (1995) ble vist på Cannes-festivalen, hvor han har blitt fast inventar. En rekke av hans filmer er tidligere vist på Film fra Sør-festivalen.

Omtale: Truls Foss