fbpx
Donnie Darko

Donnie Darko

USA 2001
Regi og manus Richard Kelly
Foto Steven Poster
Musikk Michael Andrews
Med Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Patrick Swayze, Drew Barrymore, Noah Wyle
Engelsk tale
Format: BluRay og DVD (med norsk tekst) og 35mm (utekstet)

1 t 57 min.

Donnie Darko er 15 år og diagnostisert schizofren. Ved hjelp av tung medisinering og hyppig psykoterapi fungerer han forholdsvis greit i hverdagen, mens han om nettene stadig blir hjemsøkt av underlige mareritt. En natt viser kjempekaninen Frank seg for Donnie, med beskjed om at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Sammen med sin nye usynlige venn setter Donnie seg fore å redde universet og unngå apokalypsen, en oppgave som blant annet innebærer å dekode alle symbolene for å løse tidsreisens mysterier.

Et rent handlingsreferat kan aldri yte Donnie Darko full rettferdighet; filmen er et komplekst lappeteppe av 80-tallspastisj, drømmelogikk, tenåringsromanse og eventyrfilm som motsetter seg enhver kategorisering, og som evner å være både hjertevarm og genuint skremmende på samme tid. Som en slags vanhellig krysning mellom David Lynch og John Hughes vever regidebutant Richard Kelly de vilt forskjellige trådene sammen til en overraskende vellykket helhet – en ambisiøs og samtidig svært tilgjengelig film som ikke går av veien for å stille spørsmål om vår virkelighetsforståelse og evne til å utøve fri vilje, uten noensinne å tilby definitive svar.

Richard Kellys ambisiøse regidebut har dessverre lidd en ublid skjebne her til lands, et godt utgangspunkt til tross. Filmen, hvis premiere opprinnelig var satt til oktober 2001, ble lenge holdt tilbake som et resultat av amerikansk filmbransjes overømfintlige selvsensur i kjølvannet av 11. september, og når distribusjonen først kom i gang, var det i svært begrenset omfang. Europeisk kinodistribusjon har vært tilsvarende moderat, og her til lands har denne lille perlen hittil vært forvist til å støve ned i videohylla blant Kurt Russell- og Christopher Lambert-filmer som en rett-på-video-premiere. Heldigvis har filmen blitt solid markedsført gjennom jungeltelegrafen, og har sakte men sikkert fått sin oppreisning som kultfavoritt på DVD.

Hvis det kan synes som om vi siterer filmmagasinet «Sight & Sound» mye, er det bare fordi det er det beste. De er vanligvis kresne, og dette skriver de om Donnie Darko når de headlinet den i månedens anmeldelser i oktober 2002: «With its uncanny atmosphere and its intricate web of secretly connected details, Donnie Darko is a cult movie in the making.»

(omtale fra bergen filmklubb)