fbpx
En kärlekshistoria

En kärlekshistoria

Sverige, 1970.
Regi: Roy Andersson
Med: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman.
Språk: Svensk med engelske undertekster.
Lengde: 1 t. 59 min.
Aldersgrense: Tillatt for alle.
Format: Blu-ray
Priskategori: Swedish Film.

«En kärlekshistoria» skildrer kjærligheten mellom ungdommene Annika og Pär. Filmen beskriver usikkerheten, redselen, ømheten og gleden de opplever sammen. I bakgrunnen finnes hele tiden foreldrenes virkelighet – velferdsnasjonens tapte generasjon. Deres ensomme drømmer om framtiden har gått tapt i hverdagens rutiner i bilverkstedet og kjøleskapsagenturet.
«En kärlekshistoria» er mesterregissør Roy Anderssons spillefilmdebut. Filmen skildrer kjærlighetsforholdet mellom 15-årige Pär og 14-årige Annika. Lykken, usikkerheten og ømheten som den aller første store kjærlighet gir en, blandet med kravene man blir stilt ovenfor fra den voksne verden.

De voksne i fortellingen har stivnet i en trist inngjerdet tilværelse. Noen kjemper desperat for å holde sine gamle drømmer ved liv, men de fleste har gitt opp.

Filmens realistiske bilde av 70-tallets Sverige står en i sterk kontrast med filmspråket Roy Andersson begynte å utvikle på 80-tallet og som kulminerte i «Sanger fra andre etasje «. Komedie blandes med tragedie uten å skyve så mye som en millimeter på de innsiktsfulle menneskeskildringene.

«En kärlekshistoria» hadde premiere på kino i Sverige 24. april 1970 – og i tiden etter ble den sett av godt over 700.000. Siden den gang har den blitt vist på kinoer og ved filmfestivaler verden over. Filmen var en stor internasjonal suksess og ble belønnet med en rekke priser ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin i 1970. Filmen som kommer på kino nå er restaurert, og både bilde og lys har blitt pusset opp av regissøren selv for å gi publikum en optimal kinoopplevelse.

(Omtale. Filmweb)