fbpx
Et øyeblikk frihet

Et øyeblikk frihet

Østerrike / Frankrike, 2009
Original tittel: Ein Augenblick Freiheit – For a Moment Freedom
Regi: Arash T. Riahi
Foto: Michael Riebl
Manus: Arash T. Riahi
Genre: Drama
Skuespillere: Navíd Akhavan, Ezgi Asaroglu, Elika Bozorgi, Fares Fares, Johannes Silberschneider, Michael Niavarani
Språk: Persisk/engelsk tale, norsk tekst
Produsent: Veit Heiduschka
Produksjonsselskap: Wega Film
Musikk: Karuan
Lengde: 1 t. 52 min.
Format: 35mm, DVD. DCP bestilles fra Arthaus
Sensur: 15 år

Friheten – så nær, men likevel så langt borte. ET ØYEBLIKK FRIHET (For a Moment Freedom) vant publikumsprisen på både Film fra Sør og Tromsø filmfestival. Nå kommer den endelig på kino. ET ØYEBLIKK FRIHET er en annerledes film om mennesker på flukt. Her er ingen motløshet eller traurighet, men et knippe morsomme og rørende fortellinger om møter og livsglede. «Hver gang jeg redder noen spiller jeg min spesielle flyktningkassett for dem,» sier grenselosen som hjelper to familier over fjellet fra Iran til Tyrkia. Han skrur av Radio Iran og erstatter den med energisk bilmusikk. «Det setter dem i riktig stemning.» Når han forlater dem utenfor Ankara får de med seg kassetten.

Regissør Arash T. Riahi ble selv tatt med over disse fjellene av foreldrene sine da han var liten gutt. Han husker flukten som en James Bond-film, hvor han ikke bare var redd, det var også spennende. I filmen ble det viktig å få begge perspektivene fram: De voksnes opplevelser, men også barnas.

Når grensa er krysset tror de fleste at lykken er gjort. Men nei, det er nå det begynner. Å vente på flyktningstatus i et transittland betyr at du ikke får ta lovlig arbeid. Ungene får ikke skolegang, annet enn hva du selv og naboen kan lære dem. Men ingen byråkrat kan hindre glimtene av frihet. Vissheten om at du kan kysse din kone åpenlyst på gata uten å bli arrestert. Å kunne gå ut med venner om kvelden, danse og flørte. Vennskap oppstår, og du lærer å trikse deg fram. Den sultne kurderen (svensk-libanesiske Fares Fares, kjent fra filmer som JALLA! JALLA! og KOPPS) har så lyst på kylling at han fanger en svane i parken. Romkameraten hans, den eldre iraneren, lærer tysk fra en lommeparlør og synger kjærlighetssanger foran FN-bygningen.

Tyrkia framstår som et farlig land for flyktningene, men også et sted for håp. Grådige hotellverter leier ut celleliknende rom. Du må passe deg for korrupte angivere til det iranske hemmelige politiet. Men mange er hjelpsomme. Den idealistiske ungjenta i gågata legger vekk underskriftskampanjen for å hjelpe ekte mennesker av kjøtt og blod. De som greier seg best gir aldri slipp på medmenneskeligheten, humoren og livsgleden.

Å se denne filmen betyr å aldri mer kunne betrakte flyktninger som en masse. Ordet menneskehandel skjuler ikke bare profittmakere, men idealister som risikerer sitt eget liv for andre. Ingen kan flykte alene, alle trenger hjelpere. Rettferdighet er ingen fast størrelse. Heretter vil du spørre deg selv for hver fremmed du ser i gatene våre: Hvilket utvalg ble gjort? Av personene du likte i filmen, hvem ble avvist? Den unge forelskete fyren? Den tøysete småjenta? Den morsomme gamlingen?

ET ØYEBLIKK FRIHET var Østerrikes Oscar-kandidat i 2009. Flere av skuespillerne har egen erfaring som flyktninger. I Norge vant filmen publikumsprisen både under Film fra Sør 2009 og i Tromsø 2010.

Oda Bahr