fbpx
Etter stormen

Etter stormen

Japan, 2016
Originaltittel: Umi yori mo mada fukaku
Regi: Hirokazu Kore-eda
Med: Hiroshi Abe, Yoko Maki, Kirin Kiki, Taiyo Yoshizawa, Soryo Ikematsu, Satomi Kobayashi
Foto: Yutaka Yamazaki
Musikk: Hanaregumi
Språk: Japansk tale, norsk tekst
Lengde: 1 t. 57 min.
Aldersgrense Tillatt for alle
Format: DCP, DVD
Obs! Egne satser (Another World Entertainment)

Etter det nydelige søskenportrett Søstre er den japanske mesterregissøren Koreeda tilbake med et varmt og innsiktsfullt familiedrama. I likhet med Som far, så sønn handler Etter stormen om virkningen av arv og miljø, og da særlig om forholdet mellom far og sønn.

Ryota er en forfatter i 40-årene med mye på tallerkenen for tiden. Etter 15 år lar inspirasjonen til den neste store romanen fortsatt vente på seg. Det eneste han ser ut til å ha arvet fra sin nylig avdøde far, er en håpløs spilleavhengighet. Den lille inntekten Ryoto får fra en deltidsjobb som privatdetektiv (“research” til romanen) fordufter på veddeløpsbanen. Nå har hans eks-kone Kyoko møtt en ny og godt bemidlet mann, og truer med å frata ham besøksretten til deres sønn, Shingo, dersom han ikke kan betale gjelden han har pådratt seg gjennom ubetalte barnebidrag. En av Tokyos mange orkaner tvinger den splittede lille familien til å søke ly hos Ryotas svært så sjarmerende mor, som på sin side er fast bestemt på å føre ekteparet sammen igjen.

Etter stormen er ingen påkostet katastrofefilm; både det emosjonelle dramaet og de fysiske ødeleggelsene holdes innenfor beskjedne proporsjoner. Som i mange Koreeda-filmer er tonen både lett og melankolsk. Gamle traumer og felles erfaringer som ikke har sluppet taket antydes subtilt. Etter stormen er en nydelig spilt og lavmælt hyllest til familielivet, og det menneskelige potensialet for forståelse og forsoning.

Hirokazu Koreeda (født i Tokyo i 1962) er en av Japans fremste filmregissører. Han studerte litteratur på Waseda universitet for å bli forfatter, før han ombestemte seg og begynte å arbeide som dokumentarfilmskaper. Han har regissert en rekke prisvinnende spillefilmer, bl. a. After Life (1998), Nobody Knows (2004), Still Walking (2008), Som far, så sønn (2013) og Søstre (2015).

Omtale: Film fra Sør