fbpx
Europeisk kortfilmpakke – Tema: Dagens Europa

Europeisk kortfilmpakke – Tema: Dagens Europa

De 13 europeiske kortfilmene i denne pakken er alle nominert til European Film Awards (EFA) i kategorien beste europeiske kortfilm, og inngår i Short Matters!-programmet (les mer om Short Matters!-programmet på nettsiden til European Film Academy). Årets filmer speiler et Europa preget av sårbarhet og konflikt, og danner et levende og emosjonelt møtepunkt mellom det politiske og det personlige. Filmenes tema spenner fra båtflyktninger i Middelhavet i dokumentaren Shipwreck til et veldig klokt ekorn på eksistensiell leting etter skjerfet sitt i The Missing Scarf. Filmene rommer med andre ord både tragedie og humor, noe som ikke gjør det for uutholdelig å forholde seg til konfliktene rundt oss. 

 

Format: USB disk (filmene spilles av fra en PC/Mac utstyrt med en Quicktime spiller. Quicktime kan lastes ned gratis her).
Lengde: Hele programmet består av 13 filmer og varer 215 minutter. NFK foreslår et program på 116 minutter med tema «Dagens Europa» bestående av de syv følgende filmene:

1. Shipwreck. Nederland, 2014. Regi: Morgan Knibbe, 15 min
Over 360 eritreiske flyktninger druknet i oktober 2013 etter at båten deres sank utenfor den italienske øya Lampedusa. Abraham var en av de overlevende. På sin vandring gjennom skipskirkegården på øya gjenopplever han det marerittaktige forliset.

2. Yect (Pride). Bulgaria, Tyskland, 2013. Regi: Pavel G. Vesnakov, 30 min
Eks-generalen Manol er en hjertevarm bestefar, og en patriark som i sitt eget hjem har håndhevet streng moral og visse vedtatte sannheter. En dag oppdager han at gutten han har oppdratt, er homofil.

3. The Missing Scarf. Irland, 2013. Regi: Eoin Duffy, 6 min
En prisvinnende animert fabel om et klokt ekorn som legger ut på en stadig mer eksistensielt utfordrende reise for å finne igjen skjerfet sitt.

4. The Chicken. Tyskland, Kroatia, 2014, Regi: Una Gunjak, 15 min
Selma får en levende kylling i gave til sin seksårsdag. Når hun innser at den skal slaktes og havne på familiens middagsbord, bestemmer hun seg for å slippe den fri.

5. Fal (Wall). Ungarn, 2013. Regi: Simon Szabo, 11 min
Den 16 år gamle roma-gutten Laci lever på strøjobber, og blir leid inn til å bygge en mur rundt noen leiegårder. Når Laci en dag titter bak muren for første gang, får han seg en overraskelse.

6. Taprobana. Portugal, Sri Lanka, Denmark, Sao Tomé og Principe, 2014. Regi: Gabriel Abrantes, 24 min
Filmen følger Portugals fremste renessansedikter Luís Vaz de Camões i arbeid med sitt mesterverk – det episke diktet «Os Lusíadas». Han hengir seg til en hedonistisk livsførsel og reiser fra jungelen i India til himmelen og helvetes terskler, hvor han blir konfrontert med sine fantasier om berømmelse og udødelighet.

7. Hätäkutsu (Emergency Calls). Finland, 2013. Regi: Hannes Vartiainen, 15 min.
Vi mennesker har en mulighet – om enn skjør og flyktig – til å erfare livet og universet rundt oss. I møte med overveldende mørke må vi sette lit til og søke trøst hos hverandre. Hätäkutsu er en film basert på nødoppringninger fra virkeligheten.

Ønsker man å lage et lengre program, inneholder USB-disken forøvrig de følgende filmene:

Hvalfjord. Danmark, Island, 2013. Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson, 15 min.
To brødre bor med foreldrene sine i en avsidesliggende fjord på Island. Når det plutselig står om liv eller død for storebroren, er det duket for tragedie – eller et bedre liv for dem begge to.

Dinola. Georgia, 2013. Regi: Marian Khatchvani, 14 min
Dina bor i en værhard fjellandsby i Svaneti i Georgia. En dag dør ektemannen hennes, og ifølge tradisjonen må Dina forlate barnet sitt og gifte seg med den første mannen som frir til henne.

Pequeño bloque de cemento con pelo alborotado conteniendo el mar (Little Blocks of Cement With Disheveled Hair Containing the Sea). Portugal, 2013. Regi: Jorge Lopez Navarrete, 16 min.
En hund og en hoppe legger ut på en reise sammen. Den grunnleggende felles erfaringen de utvikler over tid, bærer i seg et potensial til å skape et helt spesielt øyeblikk mellom dem.

Ich hab noch Auferstehung (Still got Lives). Tyskland, 2013. Regi: Jan-Gerrit Seyler, 23 min
Marco og Lisa er forelsket i hverandre. På nettet slåss de side om side mot grufulle monstre. Men Lisa nekter å møte Marco i virkeligheten. Da hun plutselig slutter å dukke opp til kampen, bestemmer Marco seg for å lete henne opp.

Pat-Lehem (Daily Bread). Israel, 2014. Regi: Idan Hubel, 19 min
Jonathan elsker sjokolade. En dag stjeler tar stemoren ham på fersk gjerning i å ta den siste biten i sjokoladekrukka, og brødrene hans fryser ham ut. Jonathan bestemmer seg for å rømme.

Lato 2014 (Summer 2014). Polen, 2014. Regi: Wojciech Sobczyk, 12 min
Denne animasjonsfilmen kaster et dystert blikk på menneskets skjebne, og forteller en universell historie om en verden besatt av det onde. Et landskap vises i ulike scener, og repetisjonen er smertefull: Verden er fanget i en ond sirkel og kan ikke unnslippe.