fbpx
Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

USA
Regi: Stanley Kubrick
Manus: Stanley Kubrick og Frederic Raphael
Skuespillere: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack
Språk: Engelsk tale, norsk tekst
Lengde: 160 min
Format: Blu-ray

Stanley Kubricks aller siste film, EYES WIDE SHUT ble, som de fleste av Kubricks filmer, ikke anerkjent som et mesterverk i samtiden, men har i ettertiden blitt trukket frem som en av de aller beste erotiske thrillerne som er laget.

En skjebnesvanger vinternatt i New York begir Dr William Harford seg ut på en erotisk utflukt som kan komme til å true ekteskapet hans. En utflukt hvor han også risikerer å bli innblandet i en ubehagelig mordhistorie. Alt dette som følge av at hans kone har erkjent at hun ved et tilfelle har følt attrå for en annen mann.

«I Eyes Wide Shut (1999) vandrer Bill Harford gatelangs i ly av mørket og møter Evrydike-skikkelser som griper etter hans lyst til å følge med til Underverdenen. Hades dukker opp i hver irrgang, i hver avkrok av labyrinten Bill har forvillet seg inn i, men avstår fra å materialisere seg. Underverdenen bare spøker i det stille. I sitt forsøk på å fange ham, er det tydelig at denne verdenen er feminin, og derfor er på jakt etter Bills allerede raknende maskulinitet – kvinnene trekker i trådene fra et plagg som snart vil avsløre ham som en naken, redd skikkelse, der maskuliniteten for lengst har forsvunnet.»

– Lars Ole Kristiansen, Montages