fbpx
Fante-Anne

Fante-Anne

 

Norge, 1920
Regi: Rasmus Breistein
Foto: Gunnar Nilsen-Vig 
Med: Aasta Nielsen, Einar Tveito, Johanne Bruhn, Lars Tvinde
Stumfilm med nyskrevet musikk av Halldor Krogh
93 min
Format: DCP

Nasjonalromantikk på film

Fante-Anne tok den norske filmen ut på landsbygda. Dette var den første som var innspilt utenfor byen og fremstilte livet på landet, med bunadskledde bønder, folkeviseleik og seteridyll. Filmens regissør, Rasmus Breistein, tok en fortelling av Kristoffer Janson som utgangspunkt for sin debutfilm. Filmen ble spilt inn sommeren 1920 i Vågå i Gudbrandsdalen. Den ble en ubetinget publikums- og kritikersuksess og banet vei for en rekke norske nasjonalromantiske filmer, bl.a. Brudeferden i Hardanger av samme regissør i 1926.

Halldor Krogh, komponist og dosent ved Høgskolen i Lillehammer, har laget flott symfonisk musikk til filmen med folkemusikkelementer. Musikken er skrevet for orkester og hardingfele. Kringkastingsorkesteret har spilt filmmusikken til denne utgaven av filmen.

Handlingen i Fante-Anne 

Den foreldreløse jenta Anne blir oppdratt på gården Storlien. Sønnen i familien, Halldor, å gifte seg med Anne, men sviker henne til fordel for en jente fra en god familie. I raseri setter Anne fyr på huset på gården. Gårdsgutten Jon har lenge vært forelsket i Anne og tar på seg skylden for brannen. Han soner flere års straffearbeid på Akershus festning. Da han slipper ut, venter Anne på ham ved porten. Sammen drar de til Amerika – mulighetenes land.