fbpx
Freaks

Freaks

USA, 1932
Regi Tod Browning
Med Wallace Ford, Olga Baclanova, Leila Hyams, Roscoe Ates, Harry Earles
Manus Willis Goldbeck, Leon Gordon, Edgar Allan Woolf, Al Boasberg
Foto Merritt B. Gerstad
64min 35mm utekstet

Denne bisarre kultklassikeren følger et omreisende sirkus og dets «freakshow». Den vakre, men griske trapesartisten Cleopatra forfører dvergen og sirkuseieren Hans, for å lure til seg formuen hans. Freaksene planlegger en grusom og ironisk hevn. En enkel moralsk fortelling med mye menneskelig varme, Freaks er overhodet ikke noe freakshow.

Regissør Tod Browning bygde på egne erfaringer da han lagde Freaks. 16 år gammel rømte han hjemmefra og reiste etterhvert rundt med et sirkus som slangemenneske og klovn. Han ble da venner med mange «freaks», og så hvordan folk reagerte på dem med blandede følelser av makaber nysgjerrighet, vemmelse og oppriktig empati. Filmen inneholder ekte «freaks», så her får du se bl.a. dverger, en armløs og benløs, et skjelettmenneske, en dame med skjegg og siamesiske tvillinger – uten at det blir kvalmende voyeuristisk eller nedsettende. Faktisk er de såkalte «freaksene» mer tiltalende enn de fleste «normale» i filmen; og det er ingen tvil om hvem som er de mest humane.

En veldig kontroversiell film, både da den kom og i lang tid etterpå. Bruk av såvidt annerledes utseende mennesker i film er enda ikke helt akseptert. Da studiosjefene Irving G. Thalberg og Louis B. Mayer i MGM fikk se Freaks sank de sammen i avsky. Det samme gjorde folket. Så frastøtt ble kritikerne og publikum, at filmen ble trukket tilbake etter få uker, tapte den da tids enorme sum av $164,000 og ble forbudt i England i 30 år. Først i de senere år har filmen fått et publikum som ser filmen som det den faktisk er; en sjelden mulighet til å oppleve og lære veldig mye på en drøy time – Freaks er ganske enkelt en fantastisk film.
Eystein Strømmen/red

(omtale fra Trondheim Filmklubb)