fbpx
Fuglekikkere

Fuglekikkere

Brasil / Italia 2008
Original tittel: Birdwatchers
Regi: Marco Bechis
Manus: Marco Bechis, Luiz Bolognesi, Lara Fremder
Genre: Drama
Med: Claudio Santamaria, Alicélia Batista Cabreira, Chiara Caselli
Språk: Portugisisk/Guarani
Lengde: 1 t. 49 min
Sensur: 11 år
35mm og DVD

Fuglekikkerer er et tankevekkende drama om urfolkets kamp i Brasil. Vi følger en turistgrupppe på båtsightseeing i et fruktbart plantasjeområde i Mato Grosso do Sul i Brasil.

Guiden setter ned farten og peker innover mot land, der en gruppe indianere står oppstilt som halvnakne, kroppsmalte og truende statuer. Turistene har fått sitt Kodac Moment, båten skyter fart videre, men kameraet følger indianerne gjennom skogen, til en lysning, der turoperatøren venter med deres egne t-skjorter og en liten slant med penger.

Rike plantasjeeiere har ekspandert landbruket i dette fruktbare området i generasjoner, og Guarani-Kaiowa indianerne har blitt tvunget til å bosette seg i egne reservater. Fattigdom og mangel på muligheter tærer på fellesskapet og selvmordsraten blant de unge er høyere enn noe annet sted i verden. En gruppe, ledet av sjamanen Nadio, bestemmer seg for å sette opp en teltleir utenfor en plantasje og gjøre krav på forferdenes land. Mens de unge fra hver side er nysgjerrige og til dels fascinerte av hverandre, er familieoverhodene drevet av hat og sinne og det nye naboskapet får en tragisk slutt.

FUGLEKIKKERE går rett inn i den grelle virkeligheten mange urfolk lever i, preget av desillusjon og avmakt. Samtidig tar filmen opp aktuelle og vanskelige spørsmål knyttet til landrettigheter og kulturuttrykk under stadig mer press i et moderne samfunn.

BIRDWATCHERS offisielle hjemmeside

Støtt Regnskogfondets arbeid. Se http://www.regnskogfondet.no/