fbpx
Ghost World

Ghost World

USA 2001
Regi: Terry Zwigoff
Manus: Daniel Clowes
Med: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas, Bob Balaban, Teri Garr, Stacey Travis
Prod: United Artists, Granada Film, Jersey Shore
1 t 51 min, 11 år
35mm og DVD

De to tenåringsjentene Enid og Rebecca bor i en amerikansk forstad, er ferdig på high school, vet ikke helt hva de skal gjøre nå og kommer med syrlige og ironiske kommentarer til alt og alle.

Ghost World er historien om Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson), to overironiske tenåringsjenter i møte med den fascinerende usikkerheten livet byr på etter high school. Når deres livslange vennskap løftes inn i en ny æra blir det ubalanse i forholdet. De bånd som hittil har gjort dem uadskillelige slår knuter på seg og det som så ut til å være en fremtid av uendelige muligheter likner mer og mer på en kjedelig hverdag med lavt betalte service-jobber og bleke minner. Vi følger unge Enids målløse søken etter retning og identitet.

Det er sommer. Enid og Rebecca er ferdige med alt som har med skole å gjøre og er på jakt etter en leilighet å dele. Ett problem er at Enid har ikke bestått eksamen helt. Men hva kan vel være enklere enn et sommerkurs i kunstfag, spesielt for en såpass talentfull kunstner som Enid? De to venninnene finner en helt utrolig patetisk kontaktannonse i en avis og ringer med en gang. Det som begynner som en ufin spøk, skaper overraskende hengivelse hos Enid som utvikler en begeistret fascinasjon for den definitivt uhippe Seymour (Steve Buscemi). I mellomtiden tar Rebecca seg jobb på «The Coffee Experience» i et forsøk på å gjennomføre drømmen om egen leilighet.

Det er syv år siden regissøren Terry Zwigoff imponerte med dokumentarfilmen Crumb , et ukomfortabelt blikk på undergrunns-tegneserie-forfatteren Robert Crumb og hans forvirrede, lett groteske og dysfunksjonelle familie. Zwigoffs evne til å skape skrekkblandet fryd hos sitt publikum slår på nytt ut i full blomst med Ghost World, et underholdende og sympatisk blikk inn i en helt ny gruppe av enestående, utilfredse mennesker.

Ghost World er basert på kult-tegneserien med samme navn, av Daniel Clowes, som også har skrevet filmens manus sammen med Terry Zwigoff. Hovedpersonen Enid er meget profesjonelt spilt av Thora Birch (American Beauty) som allerede har mottatt flere priser. Bestevenninnen Rebecca spilles av Scarlett Johansson som bl.a. har spilt mot Robert Redford i Hestehviskeren og brødrene Coens nye film The Man Who WasnÆt There. Som Seymour møter vi kongen av independent-skuespillere, Steve Buscemi, som har underholdt som aparte individer i bl.a. Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Fargo og ikke minst Trees Lounge som han også regisserte.