fbpx
Giganten (16mm)

Giganten (16mm)

USA 1956
Original tittel: Giant
Regi: George Stevens
16mm, farger, 198 min, utekstet

Giganten bygger på Edna Ferbers familiekrønike av samme navn. Det meste av handlingen finner sted i Texas, hvor vi møter familien Benedict, eiere av kvegranchen  Reata. Bick Benedict møter på en reise den vakre Leslie, gifter seg med henne og tar henne med tilbake til Reata. For Leslie blir dette en stor overgang. Hun kommer fra et fordomsfritt, intellektuelt miljø, og kan verken forstå eller tolerere de rasefordommer og det kvinnesyn hun møter i Texas. Hennes frisinnede vesen fører til konflikt både med samfunnet og med ektemannen.
Filmen danner et fargerikt og interessant bilde av livet i Texas i overgangen fra «det gamle vesten» med store kvegrancher, til industrialisering og oljemillionærer. En av dem som blir rik over natten er gårdsgutten på Reata, Jeff Rink (James Dean), som arver en tilsynelatende verdiløs jordflekk som viser seg å være stappfull av olje. Han vil nå med sine millioner ta knekken på Bick som behandlet ham dårlig den tiden han slet på Reata.
Giganten byr på store navn i store roller. James Dean gjør her sin siste film i en altfor kort karriere. Elisabeth Taylor har en av sine første store roller, og viser allerede her moden skuespillerkunst. Rock Hudson var allerede en etablert stjerne i Hollywood og regissør George Stevens hadde storfilmer som A Place in the Sun (1951) og Shane (1953) bak seg da han gjorde Giganten.

NFK