fbpx
Gulabi Gang

Gulabi Gang

Norge/India, 2012
Regi: Nishtha Jain
Medvirkende: Sampat Pal Devi, Jayprakash Shivhare, Hemlata Patel, Usha Patel, Suman Singh Chauhan, Husna Jahan, Pervati, Raja Bai, Matti, Chandrakali
Sjanger: Dokumentar
Produksjonsselskap: Piraya Film, Raintree Films, Final Cut for Real
Musikk:Peter Scartabello
Manus: Nishtha Jain, Torstein Grude
Språk: Hindi tale, norsk tekst
Lengde: 1 t. 36 min.
Aldersgrense: 11 år
Format: DCP, Bluray

På støvete og humpete veier på den indiske landsbygda er en rosa revolusjon i emning.

Velkommen til Uttar Pradesh i India, hvor kvinnene lengter etter rettferdighet og respekt. Hverdagen preges av trusler og vold. Drap forekommer jevnlig, og mennene som utfører udådene kommer unna med det igjen og igjen. Kvinnene ønsker forandring, men hver for seg har de ingen sjanse i det mannsdominerte samfunnet.

Likevel finnes det håp: Den karismatiske Sampat Pal har dannet Gulabi Gang (Den rosa gjengen). Uniformert i rosa sarier og utstyrt med matchende stokker hamler Gulabi Gang opp med voldelige ektemenn og korrupte politimenn, politikere og dommere. Gulabi Gang slåss for sine medsøstre. Og de vinner.

Den norske dokumentarfilmen GULABI GANG er en moderne, feministisk David mot Goliat-historie. Det som startet med organiseringen av en håndfull sinte kvinner har vokst til en bevegelse på mer enn 150.000 rosakledte som kjemper kvinnenes kamp. Filmen inviterer oss inn i hjertet av striden deres. GULABI GANG er både ærlig og usentimental men samtidig hjertevarmende og breddfull av håp.
GULABI GANG vant Gullstolen for beste norske dokumentarfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad juni 2012. Juryen sier blant annet: «Med ord som våpen står den fryktløse protagonisten ansikt til ansikt med uholdbare situasjoner i hennes tærende kamp mot undertrykkelsen av kvinner. Isteden for å se situasjonen fra utsiden, drar filmen oss inn i den brennende konflikten og får våre hjerter til å slå for dem.» Filmen ble også vist på IDFA i november 2012, verdens største og mest prestisjefylte filmfestival for dokumentarfilm. I desember 2012 vant den prisen for beste film i Muhr AsiaAfrica Documentary-programmet under Dubai International Film Festival.