fbpx
Håpet (16mm)

Håpet (16mm)

Spania 1938
Original tittel: L’espoir
Regi: André Malraux
s/hv, 75 min, norske undertekster

16 mm
André Malraux er fransk, og mest kjent som forfatteren bak bøkene «Les conquérants» («Erobrerne» 1928) og «Menneskets lodd» (1933) om borgerkrigen i Kina. Han deltok i den spanske borgerkrigen som flyver for republikanerne mot general Franco og hans tysk-italienske hjelpere. Under krigen skrev han romanen «Håpet» (1937) som han året etter filmatiserte. Filmen ble smuglet inn i Frankrike, men ble øyeblikkelig forbudt av den franske sensuren. Først etter Spanias frigjøring ble filmen frigjort for kino visning i Frankrike.
Håpet er en rett på og ofte gripende skildring av en armé som må arbeide med geriljametoder omtrent uten ammunisjon og annen utrustning. Arméen som beskrives kunne vært hvilken som helst armé. Filmen betoner ikke den politiske aktualiteten. Det er derfor interessant at myndighetene både i Francos Spania og i Frankrike ble skremt av denne filmen.
Filmen inneholder noen uforglemmelige scener der republikanske fly angriper en hemmelig fascistisk flyplass. Fra luften ser alt fredelig ut, men plutselig er man midt oppe i dødelig luftvernild i det spinkle og sårbare flyet. Jord og himmel går i ett. I Håpet kan man flere ganger føle ekkoet fra de sovjetiske revolusjonsfilmene med Panserkrysseren Potemkin (1925) i spissen.

NFK