fbpx
Heksene / The Witches

Heksene / The Witches

Storbritannia 1990
Regi: Nicolas Roeg
Foto: Harvey Harrison, Musikk: Stanley Myers, Manus: Allan Scott etter en bok av Roald Dahl
Medv.: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Bill Paterson, Jane Horrocks
Lengde: 91 min. 35mm WS, Norske tekster ved Morten Barth.
Fikk i sin tid 10-års aldergrense hos filmtilsynet.

Heksene er i bunn og grunn en film som, i Roald Dahls ånd, er laget for å skremme barn og ikke for å underholde voksne. Filmen forteller om lille Luke som drar på hotellferie sammen med sin norske bestemor. Det viser seg at det samtidig avholdes en hemmelig heksekongress på hotellet. Her har ypppersteheksa gleden av å presentere sin nyeste trylleformel, Formula 86, som vil gjøre om alle barn til små mus. Luke blir fanget av heksene og omskapt til en mus. Med dette utgangspunktet tar han opp kampen mot de lite barnevennlig damene.

Når filmskaperen Nicolas Roeg slår seg sammen med forfatteren Roald Dahl bør det bli en minneverdig film og han har gjort en beundringsverdig jobb med å gjenskape den makabre atmosfæren i Roald Dahls roman.  Og skuespillerne gjør en like stor innsats. Den kalde, statuelignende Anjelica Huston som sjefsheksen skaper en ond og herlig skremmende kvinnelig skurk for barn. Mai Zetterling har både den milde sjarmen som bestemødre skal ha, samtidig som hun har en skjult styrke.

Å gjøre gutter om til mus på film krever spesiell ekspertise, og Jim Henson – mannen bak blant annet ”Muppet Show” – var en viktig person å ha med på laget. Filmen var for øvrig den siste jobben Jim Henson gjorde før han døde i 1990. Samme år døde også forfatteren Roald Dahl.

REGISSØREN – Nicolas Roeg (f. 1928) er kjent både som filmfotograf og regissør. Han fikk sitt gjennombrudd med filmen PERFORMANCE i 1970, der Mick Jagger fra Rolling Stones har en sentral rolle. Roeg er ellers mest kjent for den legendarisk DON’T LOOK NOW (AVDØDE ADVARER) fra 1973. Roeg briljerer mest i filmer der han får utfolde seg både som regissør og fotograf.

NFK har også Nicolas Roeg filmene Performance (1970) og Avdøde advarer (1973).

 

Les studieark om filmen her: