fbpx
High-Rise

High-Rise

Storbritannia, 2015.
Regi: Ben Wheatley.
Med: Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Elisabeth Moss.
Språk: Engelsk, utekstet.
Lengde: 1 t. 59 min.
Aldersgrense: 15 år
Format: Blu-ray.
Priskategori: MPLC

Ben Wheatleys etterlengtede nye film High-Rise er basert på en J.G. Ballard-roman fra 1975, om en luksushøyblokk hvor de rikeste bor på toppen og de litt mindre velstående på bunnen
Bygget er nærmest selvforsynt, og beboerne trenger knapt å bevege seg utenfor betongveggene. Her finnes alt – blant annet butikker og supermarkeder, restauranter og badebasseng, og til og med en egen skole.

Dr. Robert Laing er nyinnflyttet i en av luksusleilighetene i toppen av skyskraperen. Han glir raskt inn i minisamfunnets overklasse, som seg hør og bør når man har leilighet i en av de øverste etasjene, og stifter bekjentskap med de mange eksentriske leieboerne. Men det ulmer blant beboerne i de lavere etasjene i blokken, og en dag starter et opprør i bunnen av blokken. Innbyggerne begynner å angripe hverandre, og det hele utvikler seg til en hedonistisk klassekamp.

Sammen med ektefelle, medskribent og -klipper Amy Jump, har Ben Wheatley totalt laget tre lavbudsjettsfilmer, Kill List (2011), splatterkomedien Sightseers(2012), og den psykotropiske A Field in England (2015) – i tillegg har Wheatly laget Down Terrace (2009) uten Jump. Samtlige preges av mørk humor, vold og forbausende sjangerbrudd, ofte kombinert med en estetikk som sender tankene til britisk kjøkkenbenkrealisme. High-Rise er ekteparets første film med solide budsjetter og store stjerner, og de viser med all tydelighet at de også behersker store produksjoner.

(Omtale: Cinemateket USF)