fbpx
Himmelen over Havanna

Himmelen over Havanna

Kuba, Frankrike, Belgia, 2014
Tittel: Himmelen over Havanna
Original tittel: Retour à Ithaque
Regi: Laurent Cantet
Skuespillere: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechevarría, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferrán
Sjanger: Drama
Språk: spansk
Lengde: 1 t. 35 min.
Sensur: Tillatt for alle
Format: DCP (bestilles direkte fra arthaus), DVD

En gjeng middelaldrende venner synger og danser på et hustak i Havanna, og vekker til live gamle, gode minner. Tania, Eddy, Rafa, Aldo og Amadeo er fem intelligente, kunstneriske sjeler fra Castro-generasjonen som taklet Kubas autoritære og frihetskrenkende regime på hver sin måte. Forfatteren Amadeo valgte eksil, og er endelig tilbake i landet etter 16 års fravær. Legen Tania tjener ikke nok og overlever bare takket være gaver fra sine pasienter. Ingeniøren Aldo ødelegger hendene sine ved å lage batterier, og prøver å hindre sønnen sin i å forlate landet, mens Eddy og Rafa har gitt opp sine kunstneriske ambisjoner. I løpet av en rekke samtaler spredt ut over en lang og stemningsfull natt skal Amadeo konfronteres med sine gamle venners bitterhet over sin avgang. Hvorfor måtte han dra? Og hvorfor dro han aldri tilbake, selv da hans egen kone lå på dødsleiret?

Gjennom et flettverk av samtaler vever filmen sammen et bilde av en generasjons tapte illusjoner og skepsis i møte med fremtiden.

Laurent Cantet, som er kjent i Norge for den Gullpalme-vinnende Klassen (2008), leverer nok et sterkt og stilsikkert dialogdrevet drama med bunnsolide prestasjoner fra sine hovedrolleinnehavere. Med portretter av enkeltmennesker som utgangspunkt avdekker filmen det destruktive potensialet i autoritære maktforhold, og gir et innsiktsfull blikk på både fortidens og nåtidens Kuba.

Laurent Cantet (f. 1961) er en fransk filmregissør. Han er mest kjent for filmene Menneskelige ressurser (1999) og Klassen (2008). Sistnevnte, som handler om hverdagen til en lærer på en videregående skole i en utfordrende pariserforstad, vant Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes og ble en kritiker- og publikumsuksess.

Omtale: Chloé Faulkner