fbpx
His Girl Friday

His Girl Friday

USA, 1940
Regi: Howard Hawks
Manus: Charles Lederer
Med: Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy, Gene Lockhart
Musikk: Sidney Cutner, Felix Mills
Foto: Joseph Walker
Språk:engelsk tale, uten tekst
Lengde: 92 minutter
Format: Bluray, DVD
Sats: Filmbank

Avisredaktøren gjør alt for å sabotere ekskonens fremtidige ekteskap. Screwballkomedie med klassikerstatus, med Cary Grant i hovedrollen.

Walter Burns (Cary Grant) er den hardbarkete redkatøren for The Morning Post. Når han oppdager at hans ekskone og tidligere toppreporter Hildegard «Hildy» Johnson (Rosalind Russell) skal gifte seg med den kjedelige forsikringsmannen Bruce Baldwin, og slå seg til ro i forstedene, bestemmer Walter seg for å sabotere giftermålet. Han får en noe motvillig Hildy til å dekke en siste sak – henrettelsen av morderen Earl Williams. Walter holder ikke tilbake og tar i bruk alle knep, han får blant annet Bruce arrestert flere ganger og kidnapper Hildys kommende svigermor.

His Girl Friday er basert på skuespillet The Front Page fra 1928 (skrevet av Ben Hecht og Charles MacArthur), og var faktisk filmatisert allerede – som The Front Page i 1931. Tittelen på His Girl Friday kommer av «girl Friday» eller «man Friday»: en benevnelse for en personlig altmulig-mann eller -hjelper (jamfør Fredag i Robinson Crusoe av Daniel DeFoe). Filmen er kanskje det beste eksempelet på Hawks typiske maskingeværdialog som er av verdenklasse. Grant og Russel kaster delvis overlappende replikker mot hverandre i hastigheter opp mot 240 ord i minuttet (vi snakker normalt 90 ord i minuttet).

His Girl Friday er en screwballkomedie, en hovedsaklig amerikansk sjanger som ble populær under depresjonen tidlig på 30-tallet og som gjorde det godt fram til tidlig på 40-tallet. Sjangeren har ofte en sterk kvinnelig karakter som dominerer den sentrale mannlige karakteren, som får sin mannlighet utfordret. Disse to bedriver en humoristisk kjønnskamp. Andre elementer er raske ordskifter, farsesituasjoner, escapist themes, and plot som inneholder friergang og giftermål. Screwballkomedier viser også ofte sosiale klasser i konflikt.

His Girl Friday kom bare to år etter Hawks andre komedieklassiker – Bringing up Baby fra 1938. Hawks ble nominert til Oscar for beste regissør i 1942 med filmen Sergeant York, og fikk i 1975 en æres-Oscar som «en Amerikansk filmmester hvis kreative arbeid innehar en fornem plass blant verdens filmer.»

The Guardian: «His Girl Friday: No 13 best comedy film of all time»

Omtale: Drammen filmklubb