fbpx
Hoggeren

Hoggeren

Norge, 2017
Regi, manus: Jorunn Myklebust Syversen
Medv.: Anders Baasmo Christiansen, Bjarne Syversen, Terje Syversen, Inger Grethe Syversen, Benjamin Helstad
Produsent: Maria Ekerhovd
Foto: Marte Vold
Språk: Norsk
Lengde: 1 t. 22 min.
Aldersgrense:  Partier med mørk og utrygg stemning gjør at filmen får 9-årsgrense.
Format: DCP, DVD.
Obs! Egne satser (Mer Film). Spør om pris ved bestilling.

Anders (Anders Baasmo Christiansen) vokste opp i Rukkedalen med sterk utbrytertrang. Han skulle ut i verden og aldri se tilbake. Men etter tjue år i Oslo er livet fremdeles ikke på plass. Med en følelse av å ha mistet alt som betyr noe, vender han tilbake til hjembygda og flytter inn i småbruket han har arvet etter sine foreldre. Med øks og nevekraft fordriver Anders dagene med å hogge trær i skogen sin, men han er ingen skogsarbeider. Han har ingen plan for det han gjør, bare et mål om å finne roen i naturen og gi seg hen til det fysiske arbeidet. Idyllen slår raskt sprekker når han møter sine slektninger, som mener han lar arven etter familien gå til spille. De har hver sin tilnærming til hvordan de kan hjelpe sin bortkomne slektning og nekter å la Anders være i fred. Anders føler seg fanget. Heller ikke i naturen kan han bli fri fra seg selv og sin egen fortid.

HOGGEREN er en mørk, humoristisk og sår skildring av Anders’ forsøk på å nullstille livet sitt, med sin søken inn i naturen og det fysiske kroppsarbeidet. I hovedrollen gjør Anders Baasmo Christiansen nok en fantastisk skuespillerprestasjon og blir matchet av noen imponerende tolkninger av de ikke-profesjonelle skuespillerne som spiller slektningene hans. Her får du dialoger du ikke har hørt på norsk film tidligere.
Regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen er selv fra samme sted som filmen utspiller seg i Hallingdal. Hun har tidligere laget kortfilmer som viser spesifikke miljøer fra innsiden. Da hun skulle lage sin første spillefilm ønsket hun å lage en autentisk skildring av norsk bygdeliv. Under forberedelsene til innspillingen var hun på middag hos sin tante og onkel, Inger Grethe og Bjarne Syversen. De lurte på hva slags film dette skulle bli og deres opprinnelige skepsis til prosjektet fikk Jorunn til å tenke at dette var akkurat den motstanden Anders skulle møte i filmen. Jorunn spurte dem da om de ville spille tanten og onkelen i filmen. De sa ja med en gang og sammen med fetter Terje Syversen og skuespiller Benjamin Helstad gir de liv til «de gode hjelperne» Anders møter på sin vei.

«Jeg ville lage en film om et menneske som sitter fast i livet sitt. Anders vil tilbake til naturen, det opprinnelige og det sanselige. Men hans romantiske forestilling om livet som skogsarbeider krakelerer i møte med ensomheten, slekta og fortiden. Jeg er opptatt av hvordan vi møter mennesker i vanskelige livssituasjoner, og se på hvilket ansvar vi har for oss selv når livet rammer som verst. Jeg tror vi alle bærer på en sterk trang til å kjenne mening, orden og tilknytning i hverdagen vår. I vår streben etter en sannhet om tilværelsen tror jeg vi har lett for å begrense hverandre?» – Jorunn Myklebust Syversen